Re: Pronájem - fond oprav
Tak v tom pokynu GFŘ je to přece napsané: opravy do nákladů ihned, technické zhodnocení formou odpisů. Ale upřímně, jestli pronajímá jeden byt, ať raději použije 30% paušál a vyhne se případným komplikacím.
Problém totiž je, že mnoho SVJ není schopno rozlišovat, na jaký účel platby od vlastníků použije. Už jen používání pojmu "fond oprav" je u SVJ podivný...... A pokud nedá vlastníkovi vaše SVJ nějaké jasné potvrzení - vyúčtování, na co která část platby byla použita, pak asi nebudete schopni rozlišit, která část platby šla na opravy a která na technické zhodnocení a která na vlastní správní činnost.
Podle mé zkušenosti je tedy toto problém snad všech SVJ, ještě jsem se nesetkal s SVJ, kde by měli nějaký dlouhodobý rozpočet, rozlišovali krátkodobé a dlouhodobé zálohy, úvěr atd. Všude mají na evidenčním listu jednu položku "fond oprav" a z toho platí všechno, vč. správních nákladů SVJ....
Je to na zabití takový bordel...
Re: Pronájem - fond oprav
To jsem z toho právě pochopila a nevím jak se k tomu postavit. Asi jim nedokáží dát co je na úvěr a co na opravy a na výtahy a já nevím na co.... ale každopádně, to "nájemné" tedy do nákladů dát nemohu. A když nevím přesnou částku zhodnocení - tak ani odpis. A to zhodnocení by se dalo brát,že mají ten úvěr? Ale to by mi museli asi oni dát a vyčíslit, jaký je poměr na ten daný byt. Chápu to dobře???
Dělám to poprvé a jen zjištuji info.
SVJ fond oprav většinou nemá
SVJ je skoro 60 000 takže už ze zákona velkých čísel je pravděpodobné, že to někde dělají dobře. :-))
U nás máme plán oprav na 10 let. Rozlišujeme dlouhodobé a krátkodobé zálohy. Položku "fond oprav" nemáme, protože FO v SVJ prakticky nikde neexistuje.
Hezký den!
Re: SVJ fond oprav většinou nemá
Na vyžádání nám každý rok správa domu SVJ zasílá vyčíslení čerpání provozního fondu krátkodobého (správně by to měly být zálohy použité na běžné opravy), čerpání fondu oprav dlouhodobého (na něm je technické zhodnocení domu), informace o příjmech z pronájmu společných prostor za předchozí rok. Požádáme na začátku března, za cca týden máme vyčíslení k dispozici.
Na stanovení výdajů procentem z příjmů je času dost, zatím jsou odpisy bytu vyšší jak daná %.
Pro Pavla - SVJ
Už mnohokrát jsem tu od vás četl a zajímalo by mě, jak se to vlastně má dělat správně. Já to zhruba tuším, ale protože všude vídám jenom "fond oprav", tak se není kde inspirovat.
Takže na evidenčním listu vlastníka (předpisu plateb) máte příspěvek na správu domu rozdělený na 4 položky:
- krátkodobá záloha na opravy a údržbu do 1 roku
- dlouhodobá záloha na opravy a údržbu nad 1 rok (podle 10ti letého plánu - oprava střechy, výměna oken apod.)
- příspěvek na úhradu technického zhodnocení (podle 10ti letého plánu - např. zateplení)
- příspěvek na vlastní správní činnost SVJ (administrativní a provozní náklady)
Bylo by to takto nějak správně?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 3. 2016 9:30
Dobrý den, FO pronájímá byt. Ve smlouvě je uvedeno, že platí nájem + služby (teplo,voda). Sám platí za byt nájem SVJ - tedy fond opravy + ty služby.
Bude danit tedy jen ten nájem. ALe dotaz je na to, zda si může dát do nákladů ten "nájem" co se platí do fondu oprav. To SVJ už opravy udělalo. Vím, že mají zateplení a stupačky. Platí na to to SVJ úvěr - splácí ho z toho fondu. A přemýšlí, to SVj že bude ještě na něco brát úvěr.
Mohu v tomto případě dát na stranu výdajů právě tyto platby.???
Děkuji