Re: Bezúročná půjčka společníka do s.r.o
Pokud půjčí společník do společnosti , on jako věřitel nemá problém a společnost se musí vyrovnat s "majetkovým prospěchem" jak výše píšete, ale stačí mít půjčku úročenou aspoň 1% a nemá tak problém žádná strana... jen společník zdaní úrok při vyplacení.
Re: Bezúročná půjčka společníka do s.r.o
Dnes mi odpovídal náš velmi fundovaný daňový poradce, že se nic dodaňovat nebude, protože peněžní prostředky získané zápůjčkou budou obecně nebo konkrétně použity pro dosažení, zajištění a udržení příjmů. V takovém případě je možné o takový bezúplatný příjem základ daně opět snížit (viz § 23, odst. 3., písm. a), bod 16. Takže se jedná o pohyb nahoru i dolů o stejnou částku, bez vlivu na základ daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 3. 2016 11:23
Dobrý den,
dočetla jsem se, že se z bezúročné půjčky v roce 2015 musí spočítat úrok a pokud by byl majetkový prospěch vyšší jak 100.000,- Kč, tak se o to musí zvednout základ daně v daňovém přiznání.
Zároveň jsem se ale někde dočetla, že
V roce 2015 lze využít §23 odst. 3 písm. c) bod 8 – základ daně lze snížit o hodnotu bezúplatného příjmu, o kterou byl zvýšen základ daně podle §23 odst. 3 písm. a bod 16, pokud je tento bezúplatný příjem využit k dosažení zajištění a udržení příjmů, které jsou předmětem daně a nejsou od daně osvobozené, a o bezúplatném příjmu nebylo účtováno v nákladech. Pokud je dodržena výše uvedená podmínka lze snížit základ daně v přiznání k dani z příjmů na ř. 160
Chápu to tedy správně, že nejdřív spočítám úrok, o ten si zvednu základ daně na řádku 30 a pak si o tu stejnou částku zase můžu na řádku 160 základ daně snížit, takže nula od nuly pojde?
A jak zjistím ten obvyklý úrok? půjčka je 4.180.000,- Kč.
Děkuji