Re: ZP.SVČ nebyla hl.zdroj přímů?
Snažil jsem se pochopit o co jde a jestli se mi to podařilo, tak mám smůlu. Zaměstnavatel měsíčně odvedl na ZP cca 1250,-Kč (800 on a 400 já), což je málo. Mohl bych do té kategorie spadat až když by měsíční odvod byl vyšší, než cca 1796,-Kč. Chápu dobře? Pokud ano, zálohy jsem měl platit jen minimální, nebo se bude jejich výše počítat podle rozdílu mezi příjmy a výdaji?
Karel
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 3. 2016 23:06
Dobrý den, loni jsem podnikal jako osvč, rozdíl mezi příjmy a výdaji je 167tisíc před zdaněním.
Od konce března (20.3.) jsem byl zaměstnanec na HPP, ale dělal jsem za minimální mzdu, dostal jsem celkem čistého 85000,-Kč za devět měsíců a jeden týden.
Dělám si teď daně a nevím, jestli mohu v řádku 6 u Přehledu osvč pro VZP do "počtu měsíců, ve kterých pro osvč platil minimální vyměřovací základ" dát 3, za leden až březen. Nebo tam musí být 12 za celý rok, protože z podnikání jsem měl vlastně větší příjem za měsíc??
Z podnikání mám 167 000,- což je cca 14000,-/m, ze závislé je to cca 8000,-/m.
Děkuji za pomoc, Karel