OSVč a poloviční úvazek,jak SP,ZP a daň?

• (neregistrovaný)

5. 3. 2016 17:27

Dobrý den, jsem OSVČ a mám možnost se nechat zaměstnat na poloviční úvazek prac.smlouvou. Vydávat eshopové zboží.

Mám podepsat to růžové prohlášení poplatníka?

A budu muset platit zálohy na soc. a zdr. pojištění v plné výši jako OSVČ nebo bude za mě pojistné hradit zaměstnavatel?

nerozumím pracovním poměrům a vzájemným souvislostem s OSVč.

děkuji za odpověd, Vendula

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 3. 2016 17:54

Daana (neregistrovaný)

Re: OSVč a poloviční úvazek,jak SP,ZP a
      Růžové prohlášení podepište, nebude se Vám srážet daň. Pojistné bude zaměstnavatel odvádět dle výše Vaší mzdy. Zálohy za OSVČ se budou řídit Vaším příjmem. Nebude se na Vás vztahovat minimální výše.

• 5. 3. 2016 18:30

.Vendula (neregistrovaný)

děkuji Vám,
      mzda bude 6tis hrubého.
      mám platit měsíčně nějaké zálohy na SP a ZP nebo až za rok 2016 doplatím co vyjde až dle příjmu z práce i z podnikání? dekuji za dodatečnou odpoved,Vendula

• 6. 3. 2016 7:55

Daana (neregistrovaný)

Pokud jste jako OSVČ už přihlášená, tak máte zálohy stanovené. Za r. 2016 nebudete z práce doplácet zdrav. a soc. poj., jenom si mzdu budete muset připočítat do daňového přiznání.

• 6. 3. 2016 9:42

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Re: OSVČ a poloviční úvazek,jak SP,ZP a
      Zdravotní pojištění

Musíte si vybrat, zda i nadále bude pro Vás podnikání jako "hlavní" činnost, nebo jako "vedlejší" činnost.
      Pokud by byla "vedlejší", musela byste v zaměstnání doplácet zdravotní pojištění do tzv. minima.
      V druhém případě byste musela v zaměstnání nahlásit (nejlépe písemně), že odvádíte zdravotní pojištění nejméně z minimálního vyměřovacího základu stanoveného pro zdravotní pojištění jako OSVČ

Na níže uvedených stránkách je popisovaný přesně Váš případ / zdravotní pojištění
      https://www.vzp.cz/tiskove-centrum/otazky-tydne/castecny-uvazek-osvc-pojistne

https://www.vzp.cz/tiskove-centrum/otazky-tydne/kdo-neplati-minima

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).