Re: OT: Novinka v DP- neupl.sleva na dět
Obávám se, že to tak nebude a bude se uvádět i v případě, že neuplatňujete na žádné dítě slevu (v pokynech se píše "všechny" děti žijící ve společné domácnosti.... i na které se neuplatňuje sleva)...
To je dobrý, mám spoustu živnostníčků, kteří nikdy slevu na děti neuplatnovali, ale děti mají - k dětem nemám žádné informace (RČ apod)... :-(
>>>>>>>> Četl někdo pokyny k DPFO 2015? Ne? Tak pozor! Nově
>>>>>>>>se
>>>>>>>>uvádí i děti, na které poplatník neuplatňuje ve svém
>>>>>>>>DP slevu (str. 4)
>>>>>>>>FÚ už vrací k doplnění -:(
>>>>>>>Ono už je apríla?
>>>>>>
(v
>>>>>pokynech
>>>>>se píše "všechny" děti žijící ve společné
>>>>>domácnosti.... i na které se neuplatňuje sleva)...
>>>>>To je dobrý, mám spoustu živnostníčků, kteří nikdy
>>>>>slevu na děti neuplatnovali, ale děti mají - k dětem
>>>>>nemám žádné informace (RČ apod)... :-(
>>>>
>>>>Po přečtení pokynů tomu stále rozumím tak, jak jsem
>>>>psala.
>>>
>>>to by mi spadl kámen ze srdce... tak já nebudu uvádět
>>>děti a uvidím, jestli se FÚ ozve
>>
>>Zkoušela jsem vyplnit přes EPO s údaji o dítěti a
>>"nulových" měsících - to projde... Nicméně v nápovědě
>>mají, že máte uvést děti, na které uplatňujete, což je
>>i v
>>průvodci vyplnění EPO... Zase pravá ruka neví co dělá
>>levá...
>
>Teď mě napadá, pokud by to vyplněné neměli, tak asi
>nejsou schopni ověřit, které dítě je první, druhé,
>třetí... Kocourkov hadr...
1) Vloni už byly děti odstupňované a DP bylo "normální".
2) Chápala bych v případě, že někdo uplatňuje jedno dítě a dá mu číslo tři, tak že tam musí napsat i ty ostatní s nulou.
3) Ale když někde má všechny děti napsané jeden rodič, tak snad ten druhý nemusí psát všechny a s nulami?
Tak je i v EPU rozdíl proti 2014 takto to mají popsané ve sloupečku počet měsíců:
od 2015
Vyplňte počet kalendářních měsíců, po které uplatňujete daňové zvýhodnění za 1. dítě bez ZTP/P. Uveďte i vyživované děti, u kterých neuplatňujete daňové zvýhodnění tak, že do sloupce vyplníte nulu.
2013-2014
Vyplňte počet kalendářních měsíců, po které uplatňujete daňové zvýhodnění
Díky Lence 68 za upozornění.
http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/novinky/2016/sdeleni-pro-poplatniky-7004
Generální finanční ředitelství dále upozorňuje, že v případě, kdy poplatník podává daňové přiznání a uplatňuje nárok na daňové zvýhodnění, je povinnou přílohou k prokázání nároku na daňové zvýhodnění „Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění pro účely podání daňového přiznání“ (dále jen „potvrzení“). Plátce uvede, na které děti druhý z poplatníků uplatňoval/neuplatňoval daňové zvýhodnění a v jaké výši (toto platí za předpokladu, že druhý z poplatníků je zaměstnanec). Nový tiskopis potvrzení 25 558 MFin 5558 vzor č. 1, nemusí být přiložen, pokud oba poplatníci podávají daňová přiznání. Pro nárok na daňové zvýhodnění je nutné splnit podmínky v souladu s § 35c odst. 6 zákona.
.......................................................
Podle tohoto povídání finanční správy to vidím tak, že
a) buď přiloží poplatník k DPFO „Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění pro účely podání daňového přiznání“ anebo
b) druhý poplatník uvede děti vyživované ve společně hospodařící domácnosti do svého DPFO - a to i v případě, že na děti neuplatňuje daňové zvýhodnění
c) poplatník se nechá následně atakovat požadavky správce daně ...
Ovšem nejsem pracovník finanční správy oprávněný k výkladu zákona ani daňový poradce, takže bez záruky ...
Přeji hezkou neděli
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 3. 2016 21:23
Četl někdo pokyny k DPFO 2015? Ne? Tak pozor! Nově se uvádí i děti, na které poplatník neuplatňuje ve svém DP slevu (str. 4)
FÚ už vrací k doplnění -:(