Zálohová daň zpětně

• (neregistrovaný)

7. 3. 2016 11:24

Prosím zkušené o radu. Potřebuju za loňský rok dopočítat zaměstnankyni daň a srazit jí daňový bonus za 4 měsíce, protože nesdělila, že syn svévolně ukončil studium na VŠ. V září dodal potvrzení o studiu, ale na školu nenastoupil. "Vyplavalo" to až při podpisu žádosti o roční zúčtování. Vím, že se musím vrátit do jednotlivých měsíců a dopočítat správně daň, ale jak mám postupovat dál. Roční vyúčtování zálohové daně je už odeslané na FÚ. Mám zpracovat opravné a doplnit o přílohu, kde budou promítnuté chybně spočítané měsíce? A také nevím, jak postupovat se srážkou daně u zaměstnankyně. Vím, že nemusím mít její souhlas, ale nemůžu to srazit najednou, protože by se dostala do mínusové dobírky. Ale na FÚ se po zjištění chyby musí doplatek poslat najednou. Jak spočítat případné penále, které bude také k tíži zaměstnankyně. Jsem z toho zmatená. Budu vděčná za každou radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 3. 2016 12:19

xJ (neregistrovaný)

Re: Zálohová daň zpětně
      a nechcete využít zákona o daních z příjmů § 38i
      Opravy na dani z příjmů ze závislé činnosti vybírané srážkou formou záloh
      (5) V případě, kdy dlužná částka na dani nebo neoprávněně vyplacená částka na daňovém bonusu vznikla zaviněním poplatníka, plátce daně
      a) srazí po dohodě s poplatníkem tuto částku ze mzdy poplatníka spolu s úrokem z prodlení, pokud u plátce daně neuplynula lhůta pro stanovení daně, a je povinen tuto částku uhradit, nebo
      b) oznámí tuto skutečnost správci daně do konce měsíce následujícího po měsíci, ve kterém ji zjistil a současně předloží správci daně doklady potřebné k vybrání vzniklého rozdílu; nesplní-li tyto povinnosti, je povinen tuto částku uhradit.
      (6) Plátce daně je povinen o podání oznámení podle odstavce 5 písm. b), které učinil u svého správce daně, současně informovat poplatníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).