Re: evidence na ÚP a daň z příjmů
Pokud dělám DP, nedokládám. Pokud FÚ požaduje, sami dají zaměstnanci vědět.
Letos jsem opět narazila ná FÚ na berušku, která chtěla doložit, že manželka zaměstnance nemá příjem převyšující 68 000,-Kř (pro slevu na manželku), přestože nepracuje. Po dotazu, zda má v celé ČR obvolat všechny zaměstnavatele, aby ji vystavili potvrzení, že u nich nepracuje, nemá příjem tak mi beruška řekla, že DP dává bokem jako neprokazatelné a nic mu nevyplatí.
Paní jasná kdyby jen letos. Ani daňoví poradci s tím ani nehnou. Dokonce i soud dal minimálně v jednom případě za pravdu správci daně (který zahájil postup k odstranění pochybností a podle § 89/1 DŘ a vyzval poplatníka k předložení příslušných důkazních prostředků k prokázání uplatněného nároku na slevu na dani, a poplatník nedoložil) s tím, že poplatník nedodržel DŘ 92/3. O tom, jak dokazovat negativní tvrzení, raději pomlčím.
ono záleží, na jakou "berušku" narazíte:) - mě nevzali vloni takováto 2 přiznání už na podatelně - museli jsme dodat potvrzení o evidenci na ÚP, a to byl také boj, protože tam neuměli vystavit potvrzení o evidenci za kal.rok, ale protože tam byly v průběhu roku 2 evidence (jaro a zima), vystavili potvrzení 2:)
No - oběhli jsme kolečko, dodali požadované, beruška na podatelně přijala a když jsme pak byli u příslušné pracovnice, která konkrétní přiznání zpracovávala kvůli jiné záležitosti, řekla nám, že by ta potvrzení ani snad nevyžadovala. Letos posílám poštou:))
no vidíte, a po mně ho naše beruška právě před chvílí chtěla. Buď potvrzení z ÚP nebo čestné prohlášení, že jsem neměla jiné příjmy. Nic nepomohlo, že jsem jí tvrdila, na str.4 jsem podepsala, že všechny údaje jsou pravdivé a úplné, prý potřebuje doložit celý rok. Že prý lidi podepíší cokoliv...no comment
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 3. 2016 7:33
Dobrý den,
pokud zaměstnanec byl část roku na Úřadě práce a chce si sám zpracovat daňové přiznání - tak se k Přiznání k dani nepřikládá doklad z Úřadu práce o jeho evidenci při nezaměstnanosti? Děkuji za odpověď