Re: daňové přiznání - úroky z hypotéky
Já s tímto budu zaměstnanci pomáhat a zatím vím, že musí na FÚ doložit smlouvu o úvěru - originál nebo ověřená kopie, potvrzení o zaplacených úrocích, výpis z listu vlastnictví - originál nebo ověřená kopie, průkaz, který dokládá, že máte v bytě trvalé bydliště, a pokud jste dělal nějaké úpravy, tak i stavební povolení a doklady o ukončení stavby. Už jsem ale slyšela i názor, že stačí doložit potvrzení o zaplacených úrocích a kupní smlouvu. Budu ještě volat na FÚ, radím totéž, ať se vyhnete případným potížím.
Tak si říkám, jaký průkaz dokládat kvůli trvalému bydlišti. Vždyť zákon trvalé bydliště jako podmínku pro možnost uplatnění úroků z úvěru pro bydlení nepředepisuje.
A originál smlouvy o úvěru? Proboha proč?
To bohužel nevím proč proboha, ale takto mi to řekla pracovnice FÚ. A to to ještě dnes nakonec stáhla jen na potvrzení o zaplacených úrocích, list vlastnictví a smlouvu o úvěru, ostatní potřeba není. V příručce Demoni je toho vypsáno na půl strany, i když pravda - ne vše se týká koupě nemovitosti, mají tam uveden i případ přestavby.
Základy - při koupi nemovitosti není zapotřebí dokazovat trvalý pobyt ...
Možná by stačilo si přečíst příslušný § a rozlišit trvalý pobyt a trvalé bydlení.
Nemluvě o tom, že kopírovat a předávat někam někomu kopii občanského průkazu, je průser na entou
Samo MFCR před tím varuje
http://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2012/2012-05-03-tiskova-zprava-5110-5110
Živá diskuze - děkuji za rady, ale moc moudrý z toho nejsem. Mě šlo o to, v jaké výši si uplatním úroky já - myslím, že si mám tedy celkové výše propočítat cca 66 tis:12 x 7 a předchozí majitel hypotéky 66tis.:12 x 5 nebo je to celé moje, když Potvrzení je vystavené na mou osobu?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 3. 2016 10:01
Dobrý den,
prosím o laickou pomoc. Jsem zaměstnancem a mám hypotéku na byt, který jsem si koupil v květnu 2015, resp. "překoupil" s hypotékou původních majitelů. Zaměstnavateli jsem předložil veškeré dostupné doklady, včetně potvrzení o zaplacení úroků z hypotéky s tím, že žádám o roční vyrovnání daní. Z účtárny mi to vrátili zpět, že si to mám udělat sám, protože to mám nějaké komplikované. JÁ, který tomu vůbec nerozumím? Takže MOC a MOC prosím o jednoduché vysvětlení do toho daňového přiznání. Tak nějak už jsem si předvyplnil formulář, ale nevím co s těmi úroky z hypotéky. Potvrzení je vystavené na mé jméno a splacené úroky za celý rok 2015, ale je uvedeno, že další účastníci smlouvy jsou ještě 2 lidé (vlastně jsou to původní majitelé hypotéky, kteří mi ten byt prodali). Kolik úroků si z celkové částky uplatním já a co vše musím potom doložit na finančáku. Děkuji za pomoc a radu.