Re: přenesená? - plyn CNG
tak se to také nedá klasifikovat, protože u jiné komodity - elektřiny, jsme výrobci a dodáváme obchodníkovi a tam přenesená je
takže u CNG logicky pokud by se považoval za plyn - a dodání obchodníkovi, tak by přenesená byla také, ale CNG se používá jako pohonná hmota, tady se mi jedná o to, zda při dodání obchodníkovi se přenesená použije či nikoliv, zda pro účely DPH se CNG považuje za plyn, protože podle energetického zákona nikoliv
>Dobré dopoledne,
>měli bychom vystavit fakturu za odebraný plyn CNG z
>naší stanice.
>Nemáme licenci obchodníka od ERÚ, protože na prodej
>PHM se tato nepotřebuje - stlačený zemní plyn je
>považován za PHM.
>Odběratelem je ale firma registrovaná jako obchodník s
>plynem, tak jsem teď na pochybách - vystavit v
>přenesené, nebo s DPH?
>V našem případě se nejedná o plyn podle energetického
>zákona ale o pohonné hmoty.
>Jaký na to máte názor?
>Děkuji za odpověď.
Zastávám názor, že stlačený plyn nedodáváte soustavami nebo sítěmi, ale do nádrží nebo maximálně do cisterny. Proto nesplňujete definici obchodníka ve smyslu § 7a ZDPH a při dodání tohoto stlačeného plynu jinému plátci, byť dalšímu obchodníkovi, nebudete uplatňovat režim přenesené daňové povinnosti dle § 92f ZDPH a prodej budete zatěžovat 21%ní sazbou DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 3. 2016 11:09
Dobré dopoledne,
měli bychom vystavit fakturu za odebraný plyn CNG z naší stanice.
Nemáme licenci obchodníka od ERÚ, protože na prodej PHM se tato nepotřebuje - stlačený zemní plyn je považován za PHM.
Odběratelem je ale firma registrovaná jako obchodník s plynem, tak jsem teď na pochybách - vystavit v přenesené, nebo s DPH?
V našem případě se nejedná o plyn podle energetického zákona ale o pohonné hmoty.
Jaký na to máte názor?
Děkuji za odpověď.