Re: Drobný majetek - nesouhlasí oprávky
Mám to asi špatně, že? Na 022.2 mám vedený drobný majetek (nad 10000 Kč) a na 082.2 mám oprávky k tomuto majetku - rozdíl těchto účtů vychází 90000 Kč. V evidenci drobného majetku nad 10000 Kč mám však součet pořizovacích cen asi Kč 200000. Jak to mám opravit? Drobný majetek do 10000 Kč eviduji na 501. Děkuji Vám...
Kde přesně je rozdíl, mezi 022 a mezi evidencí?
A jaký máte odpisový plán pro drobný majetek?
Není rozdíl způsobený tím, že část majetku teprve bude odepsána v budoucnu?
Tento Dr. M odpisuji 2 roky (1. polovinu z pořizovací ceny a další rok 2. polovinu z PC). Zůstatek k 31.12.2015 na účtu 022.2 je Kč 300000,-, oprávky 082.2 je 210000,- Kč, tj. rozdíl je 90000,- Kč.
V evidenci Dr. M mám součet pořizovacích cen Kč 200000,-. Součet zůstatkových cen v evidenci je Kč 6000,- (k odpisu příští rok). Myslella jsem, že právě ten rozdíl (022 - 082) by měl souhlasit se součtem PC v evidenci. Co mám udělat, když to takhle nesouhlasí? Moc vám děkuji.
Stejně tak jako součet odpisů v evidenci musí souhlasit s 082.
Asi Vám nezbyde než projít položkově evidenci a zkontrolovat, jestli je každý Dr.M který je zaúčtovaný, také zavedený v té evidenci.
Logicky.....na 022 máte přizovaí ceny, pak tedy stav 022 musí souhlasit se součtem pořizovacích cen z evidence...
Ano, máte pravdu. Moc děkuji. Zapomněla jsem do DrM zapsat 2 položky, které už jsem měla zaúčtované (blbec)... Teď už 022 sedí.
Prosím ještě rozdíl na 082. Příští rok budu odepis. 20000 Kč, ale rozdíl (022-082) je 30000 Kč. Stav 082 byl chybně i v loňském roce o 10000 Kč. Zřejmě bylo už chybně odepsáno v minulých letech. Mohu dát nyní do nákladů 551/082 - 10000 Kč? Děkuji.
Pro posouzení spolehlivosti údajů je využívána tzv. hladina významnosti – nejvyšší možná míra nesprávností, kterou uživatelé účetní závěrky mohou shledávat jako ještě přijatelnou.
V praxi je hladina významnosti určována jako procento z obratu, ze zisku, z vlastního kapitálu nebo z čistých aktiv společnosti
Například u MPSV byla hladina významnosti stanovena ve výši 2 % z hodnoty nákladů
http://www.nku.cz/cz/media/ucetni-zaverka-mpsv-nepodava-verny-a-poctivy-obraz-predmetu-ucetnictvi-id6641/
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 3. 2016 13:55
V účetnictví na konci roku 2015 (po zaúčtování odpisů a vyřazeného majetku) nesouhlasí rozdíl účtu 022-082 (Kč 90000,-) s evidenci drobného majetku, resp. pořizovací cenou (Kč 200000,-). Zřejmě bylo v minulosti chybně zaúčtováno do oprávek nebo nevím... Prosím radu, co s tím, jak to mám opravit?