Re: Sleva na na manželku - čím doložit?
POdle zákona o dani z příjmů není žádný §,který to ukládá,že by se muselo dokládat ani čestným prohlášením.
Bádal jsem na internetu a našel jsem právě tyto tři verze: Čestné prohlášení, Potvrzení o příjmech nebo nic. Tak jsem si taky říkal, že přiložím Čestné prohlášení, ať manželka nemusí hnát za mzdovou účetní pro Potvrzení o příjmech. Tak to snad bude stačit... Na FÚ bych to popřípadě mohl doložit dodatečně, kdyby chtěli něco jiného?
Děkuji za rady :-)
Potvrzení o příjmech (rozumí se, že to musí být potvrzení o čistých příjmech) stejně nepotvrzuje, že těch 68000 nedosáhla. Protože se musí brát v úvahu i nemocenská a mateřská od sociálky, takže i od ní by muselo být potvrzení. A také např. příjem třeba z DPP od jiného zaměstnavatele. A také jiné příjmy - např. nájemné. Takže potvrzení o příjmech od jednoho jejího zaměstnavatele stejně nic nedokazuje. Ale oni jsou na FÚ někdy zabedněnci.
Pokud byste žádal o slevu na manželku v RZD, pak to nemusíte dokládat ničím. Jestliže podáváte přiznání, tak záleží na FÚ, co bude chtít. Nedávejte k tomu nic anebo manželčino čestné prohlášení a uvidíte, co si FÚ na to. Pokud jim to nebude stačit, ozvou se.
Nejde ani tak o to, na čem trvám já, ale zajímá mě, na čem trvají na FÚ. Taky bych mohl doložit, že Čestně prohlašuji, že to co Čestně prohlašuje moje manželka je pravda :-)
Ale musím říct, že co napsala KARA v 16:18 je docela logické, že ani Potvrzení a ani Čestné prohlášení vlastně nic nepotvrzuje...
No uvidíme, co budou po mně chtít...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 3. 2016 16:01
Dobrý den,
prosím o radu...
chci si uplatnit slevu na manželku v DP 2015. Mám doložit tuto zkutečnost Čestným prohlášením manželky nebo Potvrzením o zdanitelných příjmech od jejího zaměstnavatele (byla na mateřské/rodičovské dovolené). Příjmy nepřesáhly 68 000,- Kč.
Děkuji.
KM