DP - část roku zaměstnanec, zbytek OSVČ

• 12. 3. 2016 12:11

Dobrý den,
    prosím o radu s následujícím, nějak si s tím nevím rady a nejsem si jistá, zda to mám správně.

Zpracovávám pro člena rodiny přiznání k dani z příjmů. Leden, únor 2015 byl zaměstnanec - na nemocenské. Pak prac. poměr ukončil. Potvrzení o zdanitelných příjmech mám. Úhrn vyplacených bonusů je 1364 Kč. Ke konci března si zařídill živnost. Zálohy na ZP a OSSZ platil až od dubna.

Mám předěžně zpracované DP, bude uplatňovat výdaje 80%.

1) Konečná daň je 0 Kč, ale program mi hlásí, že musí vyplacený bonus vrátit na FÚ. Je to dané tím, že pokud uplatňuje vádaje paušálem, tak nesmí děti uplatnit ani za dobu co nebyl OSVČ a pracoval jako zaměstnanec, nebo se tomu jde nějak vyhnout?

2) U přehledu na OSSZ a ZP chtějí v podstatě doplatit zálohu za březen + nějaké drobné. Znamená to, že když dostal živnostenské opravnění 31.3. 2015 musí doplatit zálohu za březen jak na zdravotní poji. tak na sociálku?

3) Moc si nevím rady s vyplňováním přeledů, pokud je OSVČ pouze část roku. Současně zaměstnance a OSVČ nebyl, bylo to postupně. Je potřeba něco někde uvést. Nějaké vaše postřehy, na co si dát pozor.

Moc děkuji a přeji hezký víkend.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).