Re: Pojištění účetního - OSVČ
Je otázka, za jaké pojistné události neplní. To je vždy ve VPP (všeobecné poj. podmínky), SPP (speciálních poj. podmínkách) zejména v oddíle výluky.
Samozřejmě za zpracování daňového přiznání, tvrzení pojišťovna neplní, protože to není náplní účetního.
Určitě pojištění doporučuju.
Konzultovala jsem teď s pojišťovačkou tuto situaci: mám přístup do datovky klienta (a se mnou i další jednatelé), vstoupila jsem do datovky (asi jako jediná), špatně jsem přečetla výzvu od rozhlasu a za pár měsíců dostala firma pokutu 5000Kč. Ptala jsem se, jestli by tato situace šla řešit přes pojištění. A odpovědí mi bylo: pokud bych měla živnost i na administrativní práce, měla bych tuto činnost ošetřenou ve smlouvě s klientem, tak ano. Z živnosti účetní by to však nešlo.
Takže pojištění je podle mě důležité, ale úplně v klidu být nemůžem.
Musíte velice pečlivě prostudovat podmínky pojištění - a hlavně - vyjímky z pojištění. Možná zjistíte, že situace, které potřebujete pojistit, jsou zrovna ve vyjímkách. A že chyby, na které Vás pojistí, budou chyby typu zaúčtováno na 501 a mělo být zaúčtováno na 518.
Sankce od FÚ spojené s pozdním podáním čehokoliv - vyjímky.
Sankce spojené s DP či podáním, které spadají pod Zákon o daňovém poradenství - vyjímky. Pokud se mi podařilo zjistit, tak včetně přiznání k DPH.
Sankce spojené s kontrolním hlášením - zde se nedokázali vyjádřit s odůvodněním že neví, zda vůbec může externí účetní zpracovávat něco podle "zákona o daních"
A v nějakou spolupráci ohledně pojistého plnění zapomeňte. Více jak rok jsem žádala českou pojišťovnu, aby mi poslali aktuální pojistné podmínky k mé, již letité smlouvě. Skončilo to naprostým nezájmem z jejich strany a mojí výpovědí pojistné smlouvy.
Znáte to - když ptáčka lapají ....
A když dojde na věc, tak nezájem, kličky, vyjímky ....
>>>Dobrý den, rád bych znal názor zkušených účetních
>>>zde,
>>>zda si mám
>>>jako účetní OSVČ udělat pojištění . Máte s tím někdo
>>>zkušenosti ?
>>>Má to vůbec smysl se jako účetní pojišťovat nebo se
>>>vyplatí JEN daňovému poradci ? Předem děkuji za
>>>příspěvky.
>>Václave,
>>Rozhodně bych doporučovala.
>
>
>Musíte velice pečlivě prostudovat podmínky pojištění -
>a hlavně - vyjímky z pojištění. Možná zjistíte, že
>situace, které potřebujete pojistit, jsou zrovna ve
>vyjímkách. A že chyby, na které Vás pojistí, budou chyby
>typu zaúčtováno na 501 a mělo být zaúčtováno na 518.
>
>Sankce od FÚ spojené s pozdním podáním čehokoliv -
>vyjímky.
>
>Sankce spojené s DP či podáním, které spadají pod
>Zákon o daňovém poradenství - vyjímky. Pokud se mi
>podařilo zjistit, tak včetně přiznání k DPH.
>
>Sankce spojené s kontrolním hlášením - zde se
>nedokázali vyjádřit s odůvodněním že neví, zda vůbec může
>externí účetní zpracovávat něco podle "zákona o daních"
>
>A v nějakou spolupráci ohledně pojistého plnění
>zapomeňte. Více jak rok jsem žádala českou pojišťovnu, aby
>mi poslali aktuální pojistné podmínky k mé, již letité
>smlouvě. Skončilo to naprostým nezájmem z jejich
>strany a mojí výpovědí pojistné smlouvy.
>
>Znáte to - když ptáčka lapají ....
>
>A když dojde na věc, tak nezájem, kličky, vyjímky
>....
Mnohokrát děkuji všem za poznatky,já pořád váhám, ale máte asi pravdu v tom, že když budu pojištění mít, budu mít jakoby dobrý pocit - ale pocit je jedna věc a pojistné plnění druhá - a když pojistka u účetního nekryje NIC, tak pak je zbytečná....?
>
zatím nemám s pojistkou praktickou zkušenost (naštěstí jsem zatím nepotřebovala řešit, vidím ale základ v popsání konkrétní pojistné události - pokud jako účetní vykážete pojistnou událost z důvodu chybného zapsání čísla do DP nedostanete nic, pokud vykážete pojistnou událost z důvodu chybného zaúčtování (zaevidování v pěněžním deníku) pak šance na plnění zde je - a v podstatě může jít o jeden a tentýž případ (do kolonky v DP chybně zapsáno z důvodu chyného zaúčtování/zaevidování)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 3. 2016 8:43
Dobrý den, rád bych znal názor zkušených účetních zde, zda si mám
jako účetní OSVČ udělat pojištění . Máte s tím někdo zkušenosti ?
Má to vůbec smysl se jako účetní pojišťovat nebo se vyplatí JEN daňovému poradci ? Předem děkuji za příspěvky.