Re: OSVČ-soukromé auto pro podnikání
Děkuji za odpověď. Řekněme, že nemám doklady o nákupu paliva. Takže na kilometr si naúčtuji 3,7 Kč za opotřebení + spotřebu.
Jak vypočítat náklady na spotřebu? V technickém průkazu jsou uvedeny tři spotřeby, pokud se nepletu. Beru tu kombinovanou, nebo jak se přesně nazývá? Kde najdu vyhlášené ceny pro rok 2015? A mění se ty ceny měsíčně, nebo jsou celý rok stejné? Děkuji mockrát!!!
Re: OSVČ-soukromé auto pro podnikání
Děkuji, takže použiji cenu 36,10Kč a kombinovanou spotřebu.
Ujel jsem za rok 50 000 km, kombinovaná je 10l/100km, takže 5 000 x 36,10= 180 500,-
K tomu připočtu za ujetý km 3,7 Kč, takže 50 000 x 3,7 = 185 000,-Kč.
Celkem je to 180 500 + 185 000 = 365 500,-Kč.
Tuto sumu si dám do nákladů jako daňově uznatelný výdaj. (vedu DE a nejsem plátce)
Mám to dobře? Děkuji moc, Karel
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 3. 2016 8:22
Dobrý den,
podnikám od loňska jako OSVČ a pro podnikání jsem používal svoje soukromé auto. Předpokládám, že náklady na opravy, pojistku atd do nákladů nedám. Jak je to ale s vyúčtováním kilometrů?
Předpokládám, že si musím udělat knihu jízd za celý rok, kde vykážu kolik km, kam a proč jsem ujel. Na základě toho zjistím, že jsem za rok ujel řekněme 25 000 km. Co dál? Je nějaká suma, kterou počet km vynásobím a na konci roku napíšu do peněžního deníku jako uznatelný výdaj? Pokud to tak je, jaká je částka, kterou si mohu nárokovat na kilometr?
Děkuji za pomoc, Karel