Re: účetní x daňové odpisy
K tomu minusu ve výkazu
http://www.kastnersw.cz/stereo/poradna/info0467.asp
moc děkuji za Vaše reakce,
jsme s.r.o. vzniklé v loňském roce, takže směrnice jsou na programu, ale ještě nejsou hotové
používám Pohodu, kde si mohu v nastavení vybrat, zdá budu účetně odepisovat v měsíci pořízení nebo následující měsíc
1)ano máte pravdu, pokud odepisuji až od následujícího měsíce,korekce bude prázdná, ale nebudu tento problém řešit opět při uzávěrce r 2016?
2) mohu mít v roce 2015 účetní odpisy nulové a daňové mít uplatněné v daň. přiznání?
3)pokud tedy správně chápu uvedený odkaz, tak korekce může být s kladným znaménkem?
děkuji
Ad1) Předpokládám, že uzávěrku děláte 1x za rok a tudíž na řešení máte ještě cca 9 měsíců
Ad2) Ano, můžete mít nulové účetní odpisy v roce 2015, ale jak psala tečka, zapsat to do směrnice na odpisování majetku. Daňové budete mít v přiznání za rok 2015 za předpokladu, že jste auto zařadila do majetku v 12/2015 dle zákona o daních z příjmu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 3. 2016 12:19
Dobrý den, poprvé dělám uzávěrku v s.r.o. a prosím o kontrolu, zda je toto v pořádku:
v 12/2015 koupeno auto, zařazeno do majetku, odp. sk. 2, životnost určena 5 let
používám program Pohoda
měsíční účetní odpis za 12/2015: 7438,-
daňový odpis 2015: 89 251,-
jsou tyto záznamy v pořádku?
1)účetní odpis se projevil v rozvaze ve sloupci korekce mínusem
2) sloupec netto v Aktivech = sloupci stav běžného období v Pasívech
tuto rozvahu jsem zaslala do banky kvůli schválení leasingu a oni mi ji vrátili s odůvodněním, že nic v korekci a mínusem být nemůže, tak jsem z toho jelen :)
moc děkuji