Re: Přeruš.živnost účetní -smlouva o díl
Z DPP by se muselo odvádět a já se snažím vymyslet způsob, jak neodvádět nic, zas tak velká suma to není... :-)
Snažila jsem se pročíst NOZ, ale nenašla jsem nic, co by toto potvrdilo. Proč myslíte, že to bude neoprávněné podnikání? Co kdyby formulace nebyla o to, že mu účetnictví povedu, ale jen zkontroluju? Vím, že se to nedá srovnat, ale pokud jako podnikatel zaměstnám na HPP účetní, není nikde stanoveno, že musí mít účetní vzdělání. Stejně tak, pokud sepíšu s někým smlouvu o dílo, proč by musel mít v daném oboru oprávnění, pokud je předmětem jen kontrola a ne vyhotovení? Možná se na to dívám špatně, nevím...
Ne v NOZ, ale v Živnostenském zákonu
§ 61 Přestupky
(3) Fyzická osoba se dopustí přestupku dále tím, že provozuje činnost, která je
b) předmětem živnosti řemeslné nebo vázané, aniž by pro tuto živnost měla živnostenské oprávnění, ..
(4) Za přestupek lze uložit pokutu
d) do 750 000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 3 písm. b),
Myslíte, že kontrola účetnictví pod níže uvedené nespadá?
Poskytování rad v otázkách vedení účetnictví a daňové evidence v rámci právních předpisů, zejména v otázkách používání účetních metod, vyhotovování účetních dokladů, sestavování účtového rozvrhu, účtování o účetních případech v účetních knihách, sestavování účetní uzávěrky a konsolidované účetní uzávěrky, výroční zprávy a konsolidované výroční zprávy, provádění analýz finanční situace účetních jednotek, jakož i zpracování podkladů (návodu) pro systém vedení účetnictví. Provádění účetních operací podle jiného právního předpisu. Vedení daňové evidence.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 3. 2016 13:58
Dobrý den, k 31.12.2015 jsem přerušila živnost, fungovala jsem jako OSVČ - účetní a daňový poradce. Známý mě ale přemluvil, abych mu dělala účetnictví, sám je OSVČ, neplátce, je toho jen trocha. Dohodli jsme se, že mi dá 1000,-Kč/měsíc. Nechce se mi kvůli tomu znova rozjíždět živnost a platit zdr a soc. Jakou smlouvu, nebo na základě čeho tuto práci udělat legálně, tedy tak, aby on dostal těch 12000,-Kč do nákladů a já nemusela odvádět daně? Jde to vůbec? Nedá se použít smlouva o dílo? Pokud dobře chápu, v tom případě bych při příjmu do 20000,-Kč/rok neplatila nic, sociální, zdravotní ani zálohu na daň.
Smlouva o dílo by se napsala tak, že mu zkontroluju a upravím jím vedené účetnictví a pomůžu s vypracováním přehledů, nebo tak něco...
Děkuji!