Re: Minimální mzda 2016 a dovolená
Děkuji, budu postupovat obdobně, jen to dám do zdanitelných náhrads poznámkou o doplatku do min. mzdy. V Pohodě jsou sice položky Prémie a Osobní ohodnocení, ale k těm se nedají psát poznámky, které by se zobrazovali na výplatní pásce apod.
Pokud někdo postupuje jinak, uvítám i další názory.
Děkuji.
Podle mého názoru mu nemáte doplácet peníze do minimální mzdy. Pokud jste mu dovolenou zaplatila správným hodinovým průměrem, tzn. nejméně takovým, který se rovná aktuální minimální hodinové mzdě, tak nic nedoplácíte, i když celkově mu hrubá vyjde nižší než 9900 Kč.
Ale jde o odvod zdravotnho pojištění, to musí být vypočítáno z 9900 Kč.
Dovolenou má vypočítanou správným PHV, tj. 58,70Kč, zdravotní pojištění mám také dopočítáno do zákonného minima......Co se týče doplatku do výše minimální mzdy, uvažovala jsem dle:
http://www.mpsv.cz/cs/22117
5. Doplatek do výše minimální mzdy
Nedosáhne-li mzda, plat nebo odměna z dohody v kalendářním měsíci výše minimální mzdy, je zaměstnavatel povinen zaměstnanci poskytnout doplatek, a to bez ohledu na jeho zaviněnou či nezaviněnou nižší výkonnost, což platí i pro zaměstnance odměňované úkolovou mzdou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 3. 2016 16:54
Dobrý den,
prosím o radu. Právě účtuji únorové mzdy a narazila jsem na problém s minimální mzdou. Účtuji v Pohodě.
Zaměstnanec je zaměstnán na minimální mzdu a v únoru čerpal 5 dní řádné dovolené. Vzhledem k tomu, že v únoru za 29 kalendářních dnů základ pro zdr.poj. nedosáhl výše minimální mzdy, zaškrtla jsem "platit doplatek do minima zdrav. poj., nicméně hrubá mzdy jako taková je 9.891,-Kč, což nesplňuje zákonné minimum. Mohu opravit ručně základní hrubou mzdu tak, aby odpovídala zákonnému minimu? Případně jak postupovat?
Děkuji.