Re: přeplatek daně a exekuce
Daňový bonus a vrácený daňový přeplatek dle zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, není součástí příjmu, z něhož se provádějí srážky ze mzdy a jiných příjmů. Jedná se o mimořádný příjem, tedy jinou peněžitou pohledávku zaměstnance vůči zaměstnavateli postižitelnou dle ustanovení § 312 a násl. o.s.ř.
Takže podle mě, odpovíte na žádost o součinnost a on Vám pošle exekuci na příjem dle § 312. A pak vše musíte odeslat na exekuci.
Re: přeplatek daně a exekuce
Podle mě, je to problém exekutora, že se ozval pozdě. Ale ještě si to ověřím a zítra Vám písnu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 3. 2016 8:04
Dobrý den, moc prosím o radu. Pročítala jsem včera historii a stále si nejsem jistá. Mám zaměstnance s exekučním příkazem(nepřednostní pohledávka) kde se píše "exekuce srážkami ze mzdy, jiné odměny za závislou činnost nebo náhrady za pracovní příjem, důchodu, sociální nebo nebo nemocenské dávky apod. Tuto exekuci splácím + jednu přednostní na VZP. Další v pořadí je exekuce (taky nepřednostní) kde se píše že soud rozhodl o provedení exekuce srážkami ze mzdy a jiných příjmů povinného... a tento exekutor se ozval o součinnost, zda zaměstnanec měl roční zúčtování a v jaké výši a poučuje mě, že přeplatek je mimořádný příjem a tedy ho mám celý strhnout bez nezabavitelných částek a poslat mu ho! Myslím si že mě jen tak zkouší, protože aby na toto měl nárok musela by jeho exekuce být vydána dle § 312 jako exekuce na jiné pohledávky a ne ve znění v jakém je vydána "o provedení exekuce srážkami ze mzdy a jiných příjmů povinného... Možná to chybně chápu, včera jsem tomu věnovala půl dne a stále si nejsem jistá... Nikde jsem ale § 312 v exekuci neviděla. Budu vděčná za rady od zkušenějších kolegů. Děkuji