DAP FO - počet měsíců činnosti x nemoc

• (neregistrovaný)

15. 3. 2016 9:15

Dobrý den,
    prosím o radu, kolik měsíců činnosti mám napsat v příloze č. 1 DAP FO, když jsem OSVČ a byl jsem po celý měsíc 1-3/2015 nemocný a pobíral jsem nemocenské dávky. Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 3. 2016 10:52

henia (neregistrovaný)

Re: DAP FO - počet měsíců činnosti x nem
      Pro finančák jste celou dobu OSVČ, jenom u pojišťoven to dělíte na hlavní a při nemoci jako vedlejší.

• 15. 3. 2016 11:45

Dominik (neregistrovaný)

Myslel jsem, že uvedu do DAP 9 měsíců činnosti z důvodu nemoci.

Na sociálce mi řekli, že jsem po dobu 12 měsíců OSVČ (ř. 27) a samostatnou činnost hlavní mám dát 9 měsíců (ř. 28). Nic o vedlejší činnosti.

• 15. 3. 2016 11:58

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Finanční úřad nemoc nezajímá, nebo jste nahlásil na FÚ přerušení podnikatelské činnosti?

• 15. 3. 2016 12:19

Dominik (neregistrovaný)

Takže pokud nepřeruším podnikání na živnostenském úřadu nebo ho nepozastavím a byl bych evidovaný na úřadu práce, tak pak uvádím 12 měsíců činnosti jako osvč? Je to tak?

• 15. 3. 2016 12:30

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Pokyny k vyplnění
      Počet měsíců činnosti
      Uveďte počet měsíců, ve kterých jste provozoval činnost podle § 7 odst.1 písm. a), b) nebo c) zákona.

Činnost jste neprovozoval protože jste byl nemocný, ale na druhou stranu jste ji nepřerušil / nenahlásil přerušení na ZP a OSSZ. Na živnostenském úřadu není povinnost hlásit přerušení podnikání. Na Úřadu práce Vás při nemoci nezaregistrují.

Vemte to z jiného pohledu - pokud byste byl zaměstnaný, tak zaměstnání by trvalo i po dobu nemoci. Zaměstnavatel by s Vámi na začátku nemoci neukončil pracovní poměr.

Představte si ty důsledky, že byste například uplatňoval výdaje procentem z příjmů, déletrvající nemoc by se brala jako přerušení a Vy byste obdržel v době nemoci příjmy z faktury, kterou jste vystavil před nemocí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).