Re: Akruální princip
Hm, to jsem rychleji psala než četla pozorně.
Jasně. Rovnou výnos.
Re: Akruální princip
Takže jestli tomu dobře rozumím, tak v roce 2015 bude v tržbách 150 tis. příjem od pojišťovny (náklad žádný), čili se jedná o zisk který se v roce 2015 zdaní. A v roce 2016 bude náklad cca 300 tis. (ZC auta snížená o odpisy) a k tomu pouze 150 tis. tržba za prodej. Tím vznikne roce 2016 daňová ztráta ve výši 150 tis.Kč. Není to na hlavu?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 3. 2016 10:09
Prosím o konzultaci zkušené účetní. Vedu spor s auditem. V říjnu 2015 firma pořídila nový automobil (poř.cena 300 tis.Kč) Bohužel za měsíc, koncem listopadu 2015 došlo k havárii a auto bylo totálně poškozeno. Pojišťovna sdělila, že auto nemá cenu opravovat a bylo rozhodnuto následovně: Pojišťovna ještě v prosinci zaslala na účet firmy částku 150 tisíc jako plnění s tím, že vrak bude prodán za hodnotu 150 tis. a tím bude vše vyřešeno. Vrak však byl prodán až 3.ledna a tržba za prodej ve výši 150 tis. byla také přijata hotově do pokladny tento den. Já jsem v loňském roce zaúčtovala zůstatkovou cenu vraku (300 tis.sníženo o odpisy) do nákladů a do výnosů jsem zaúčtovala těch 150 tisíc od pojišťovny a dalších 150 tis. do dohadných položek jako výnos, abych dodržela zásadu - náklady a výnosy které se k sobě váží v jednom účetním období. Tím z této transakce vyšla v účetnictví roku 2015 nula. Auditorka ale trvá na tom, že v účetnictví roku 2015 bude pouze platba od pojišťovny 150 tis. a proti tomu žádný náklad. A v roce 2016 bude zaúčtována v nákladech zůstatková cena (cca 300 tis. Kč) a ve výnosech tržba z prodeje 150 tis. Kč. To znamená, že v roce 2015 firma zdaní 150 tisíc a v roce 2016 vytvoří hned v lednu 150 tisíc daňovou ztrátu. Nějak tomu nerozumím. Kam se ztratil akruální princip? Budu vděčná za každý názor. Moc děkuji předem.