Re: OT kolik vás pracuje na ekonomickém
Úmyslně jsem nepsala počet aby to nebylo zavádějící, ale dobře tedy. Tento rozsah zpracovávám sama, letos jsem měla dva volné víkendy, jinak pracuji i z domu o víkendech. Letos je jednání DR už v březnu a tak v tuto chvíli musím mít i hotovu závěrku 2015. K tomu účtuji majiteli malé s.r.o. s jedním zaměstnacem. Moje mzda odpovídá průměrné mzdě v ČR. Přesčasy placeny nemám.
Kopíruji včerejší dotaz:
Ekonomického oddělení - daně účetnictví mzdy,
personalistika, platební styk..
Výrobní společnost s povinným auditem, měsíční plátce
DPH, vývoz převážné části výroby do zahraničí, nákup
surovin převážně z EU, sklady surovin i výrobků,
rozpracovanost výroby účtována ručně (není IS výroby)
V majetku budovy i strojní zařízení. Dotace na investice,
dotace na dva výzkumné projekty, dotace na vzdělávání.
Cestovné tuzemské i zahraniční.
Provádění veškerého platebního styku. Sedm bankovních
účtů ve více bankách včetně vedených v cizích měnách.
měnových, větší množství platebních karet včetně cizoměnových.
Statistiky roční, čtvrtletní i měsíční.
Počet zaměstnanců do 100 avšak velká fluktuace
(nástupy a výstupy za rok cca 65). Zaměstnanci s násobnými
exekucemi i insolvencemi. Nepřetržitý i směnný provoz.
Roční zúčtování cca 80. zaměstnanců.
>>Navíc je také rozdíl, jak jsou jednotliví zaměstnanci
>>placeni na různých ekonomických ooděleních.
>
>Úmyslně jsem nepsala počet aby to nebylo zavádějící,
>ale dobře tedy. Tento rozsah zpracovávám sama, letos
>jsem měla dva volné víkendy, jinak pracuji i z domu o
>víkendech. Letos je jednání DR už v březnu a tak v tuto
>chvíli musím mít i hotovu závěrku 2015. K tomu účtuji
>majiteli malé s.r.o. s jedním zaměstnacem. Moje mzda
>odpovídá průměrné mzdě v ČR. Přesčasy placeny nemám.
A fakturaci také děláte celou, tzn. pořizujete faktury přijaté i vydané?
Jinak záleží na tom, jestli jste schopna si najít práci za stejné peníze a s menším pracovním úsilím.
Tak proč jednoduše neřeknete vedení, že to nelze stihnout a pracujete na tom o sobotách a nedělích.
Ozvala jste se?
Mj. na rthu je pořád spoustu účetních, které to budou dělt i za menší peníze.
Párkrát jsem se ozvala. Argumenty jsou následující - další pracovník jsou další mzdové náklady. Nebo jedná se o nárazové práce. U KH - až si to zavedete už to půjde samo (v programu jsem si musela i nadefinovat co se do kterého řádku a oddílu tahá). Poslední argument - buďte ráda, že nemusíte nikoho kontrolovat, práce s lidmi je strašná. :-)
Je chyba, že důsledně nevyžadujete, aby vám platili přesčasy. Možná by pak zjistili, že jedna přepracovaná účetní s kupou přesčasů je po finanční stránce stojí stejně jako dvě účetní, které nepřesčasují. Pokud jsou vaši šéfové tak na peníze, zkuste též argumentovat tím, že pomocné síle by mohli dát nižší plat než vám - hlavní účetní.
Nebo zkuste navrhnout řešení, které by pro zaměstnavatele bylo finančně výhodné - např. dotace od Úřadu práce na vytvoření nového pracovního místa, zaměstnání zdravotně znevýhodněné osoby apod.
Mám v zaměstnání podobný rozsah povinností, ale pracuju v menší firmě než vy (30 zaměstnanců), tak se to dá stihnout. Účtuju, dělám platby, mzdy a personalistiku (naši zaměstnanci taky mají mraky exekucí), veškeré výkazy.
Firma je měsíční plátce DPH, povinnost auditu naštěstí nemáme, obchodujeme se zahraničím, takže tu máme zahraniční faktury, cizí měnu i cesťáky v EUR. Naštěstí nemáme dotace. Nevystavuji vydané faktury a nevedu sklad, to dělá kolegyně. Na veškerou evidenci máme kvalitní software. Přesčasy nedělám, o víkendu nepracuju.
Jedna známá pracuje ve firmě s cca 100 zaměstnanci. Dělá pouze mzdy, personalistiku a vede pokladnu. Na ostatní kancelářskou a účtařskou práci mají několik jiných zaměstnanců.
Každý toho máme asi dost, ale to co píše Icer se mi zdá přehnané. Práce se dá "nasekat" hodně, ale co kontroly, návaznosti apod.? Také dělám všechno, jsme menší firma, účtuji ještě dalších 5, ale opravdu s minimem dokladů. Teď chodím také víkendy, protože za provozu se mi zdá, že pořád někomu něco hledám, vyřizuji apod. Mzda o něco vyšší jako průměrná.
Tak z pohledu zaměstnavatele je jasné, že dokud to budete dělat dál za těchto podmínek, proč by se měl snažit něco měnit... Možná až ve chvíli, kdy ho dostihne nějaký problém s FÚ... A že sežene i levnější "účetní" - podle toho, co jsem za poslední měsíc v různých firmách viděla, leckde už účtuje opravdu kdokoli...
>Kopíruji včerejší dotaz:
>Ekonomického oddělení - daně účetnictví mzdy,
>personalistika, platební styk..
>Výrobní společnost s povinným auditem, měsíční plátce
>DPH, vývoz převážné části výroby do zahraničí, nákup
>surovin převážně z EU, sklady surovin i výrobků,
>rozpracovanost výroby účtována ručně (není IS výroby) V
>majetku budovy i strojní zařízení. Dotace na investice,
>dotace na dva výzkumné projekty, dotace na vzdělávání.
>Cestovné tuzemské i zahraniční.
>Provádění veškerého platebního styku. Sedm bankovních
>účtů ve více bankách včetně vedených v cizích měnách.
>měnových, větší množství platebních karet včetně
>cizoměnových.
>Statistiky roční, čtvrtletní i měsíční.
>Počet zaměstnanců do 100 avšak velká fluktuace
>(nástupy a výstupy za rok cca 65). Zaměstnanci s násobnými
>exekucemi i insolvencemi. Nepřetržitý i směnný provoz.
>Roční zúčtování cca 80. zaměstnanců.
>Možná máte zkušenosti s podobně velkou společností.
>Prosím o vaše zkušenosti a názor i když vím, že
>náročnost práce se nedá takto jednoduše posoudit. Děkuji
Dokud budete toto všechno dělat bez řečí, tak se nestane nic. Budete brána jako člověk, který do všeho strká nos, všechny buzeruje a ze všech tahá informace. ( jako že kolik má kdo dětí, jestli chodí do školky, kdo má jaké úroky :-) ). To bude jen do té doby, jež přijde kontrola, a tam se zjistí, ze jste špatně zaúčtovala jeden doklad a FÚ to dodaní. Pak bude následovat přeúčtování pokuty nebo penále. Pak se nad tím případně někdo zamyslí, a dodá vám ještě jednoho člověka. Případně nastane situace, kdy odejdete do důchodu, jako to bylo v mém případě. Za dva měsíce budou na vašem místě dvě účetní a další se bude hledat. I když vy jste celá léta slýchala, že na svoji práci nestačíte. Že to buď nedovedete, nebo si to neumíte zorganizovat. A záleží na vás, jak se k tomu teď postavíte:-).
Uvedený rozsah se podle mě jedním člověkem dělat nedá. Buď bych se domluvil na outsourcingu s fakturací minimálně 100 tis. Kč měsíčně a zpracovával externě ve více lidech, nebo bych šel od toho. Jakž takž si dovedu představit zpracování v tandemu mzdová plus finanční účetní se mzdou aspoň 60 hrubého u finanční, ale i to je o zdraví. A zdraví máme jenom jedno.
My děláme 4 firmy - 1 velká - okolo 600 fa. přijatých, do 300 vydaných, prodeje převážně EU, účtů několik Kč + 3 EUR, úvěry, dotace, majetek atd., 1 firma je menší a 2 mrňavé, zaměstnanců celkově do 30 + hodně dohod. Jsme na to dvě a je to taktak. Mzdu mám menší než průměr, ale jsem ráda, že mám práci blízko domova se slušným zacházením od majitelů.
Pokud je těch cca 600 přijatých faktur a 300 vydaných myšleno měsíčně, tak nemá vůbec smysl uvažovat o mzdě nižší než nějaký dvojnásobek průměrné mzdy. Práce blízko domova je určitě bonus, slušné zacházení považuji za samozřejmost.
Pokud jsou ty počty roční, tak to je spíš střední firma, ale i tak si zaslouží účetní v tom případě minimálně ten průměr, ale spíš hodně nad něj. Méně než průměr může mít třeba fakturantka, nebo pomocná účetní, tam budiž.
>>My děláme 4 firmy - 1 velká - okolo 600 fa.
>>přijatých,
>>do 300 vydaných, prodeje převážně EU, účtů několik Kč
>>+ 3 EUR, úvěry, dotace, majetek atd., 1 firma je
>>menší
>>a 2 mrňavé, zaměstnanců celkově do 30 + hodně dohod.
>>Jsme na to dvě a je to taktak. Mzdu mám menší než
>>průměr, ale jsem ráda, že mám práci blízko domova se
>>slušným zacházením od majitelů.
>
>Pokud je těch cca 600 přijatých faktur a 300 vydaných
>myšleno měsíčně, tak nemá vůbec smysl uvažovat o mzdě
>nižší než nějaký dvojnásobek průměrné mzdy. Práce
>blízko domova je určitě bonus, slušné zacházení považuji
>za samozřejmost.
>
>Pokud jsou ty počty roční, tak to je spíš střední
>firma, ale i tak si zaslouží účetní v tom případě
>minimálně ten průměr, ale spíš hodně nad něj. Méně než průměr
>může mít třeba fakturantka, nebo pomocná účetní, tam
Je třeba si uvědomit,že zdraví má člověk jen a jen jedno.Dělala jsem též přesčasy,ale od loňska už ne,kdy mě zdraví položilo k zemi,v práci jsem max.9 vyjímečně 10 hod.,přesčasy stejně nevyberu,není kdy,domů už počítač nenosím,já vím v oblastech,kde není práce je to těžké a majitelé na to hřeší
>budiž.
Moje práce v zaměstnání: mzdy 12 zam. v PP, 20 lidí DPP, veškeré účetnictví kromě vydaných faktur a vedení skladu - rozsah menší - 600 přij. fa včetně EU a třetích zemí, několik bank. účtů včetně devizových, měsíční plátce DPH, zpracovávám i daňové přiznání k dani z příjmů včetně DP k dani z PFO pro společníka a jeho manželku. Když to tak píšu, tak podle toho, co tu píšete ostatní, měla bych toto zvládnout
na půl úvazku. Přesto mi to tak nepřipadá a mám co dělat, abych vše
zvládla v pracovní době. Mmch, někdy dělám i dost věcí nesouvisejících
s účetnictvím. Moje mzda je 10 tis. pod průměrnou mzdou.
pan(í) Pix12 bohužel slušné zacházení není samozřejmostí, vím o tom své, kde pracuji já pracují samý bonzácí, neféroví lidé..... chtěla bych odejít, bohužel životopisy když pošlu, neozvou se, možná je to tím, že nás co hledají práci je hodně, možná jsou lidé s větší kvalifikací, možná je to můj věk, že bych ještě mohla mít dítě, možná je to tím, že jedno dítě mám (žádná očr nemám...) nebo všechno dohromady, nevím, strašně bych si přála pohodovou atmosféru, slušné lidi......, tak chodím do práce unavená a každé ráno si říkám co zase přijde (přes časy nedělám), mám se dobře? práce mě nenaplňuje a přitom účetnictví jsem měla tak ráda. Jsem hluboko pod průměrem s platem, ale ten neřeším pro mě je důležitá pohodová atmosféra a práce ve které se budu rozvíjet.
Mě tady z té diskuse skoro mrazí. Vím, že práce je hodně, ale zase si nemůžu stěžovat, když to tady čtu, ale já si ani nestěžuji. Alespoň
pokud se ohodnocenií týká, to je zaměstnavatel opravdu uznalý - když to srovnávám podle diskutujících. I když vím, že v nějakých podnicích je to ještě daleko lepší. Přesčasů mám taky dost, jsme taková spíš menší firma, (20 zam. +sezonní) kde není třeba tolik dokladů na počet, ale opravdu dělám všechno-doslova. Od účta, mzdy, smlouvy pracovní i hospodářské, zásoby, DPH, DP, veškerou administrativu, úvěry, dotace. K tomu ještě pár takových přílepků (jednatelé mají ještě na sebe nějaké činnosti, tak to spíš dát nakonec dohromady DP, na druhou stranu pořád uhánět o doklady. Ale takových je nás asi hodně. Volno si také moc nevybírám, jenom když nutně potřebuji. Vydržet se to dá, ale jak dlouho? Také záleží na rodinném zázemí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 3. 2016 11:08
Kopíruji včerejší dotaz:
Ekonomického oddělení - daně účetnictví mzdy, personalistika, platební styk..
Výrobní společnost s povinným auditem, měsíční plátce DPH, vývoz převážné části výroby do zahraničí, nákup surovin převážně z EU, sklady surovin i výrobků, rozpracovanost výroby účtována ručně (není IS výroby) V majetku budovy i strojní zařízení. Dotace na investice, dotace na dva výzkumné projekty, dotace na vzdělávání.
Cestovné tuzemské i zahraniční.
Provádění veškerého platebního styku. Sedm bankovních účtů ve více bankách včetně vedených v cizích měnách. měnových, větší množství platebních karet včetně cizoměnových.
Statistiky roční, čtvrtletní i měsíční.
Počet zaměstnanců do 100 avšak velká fluktuace (nástupy a výstupy za rok cca 65). Zaměstnanci s násobnými exekucemi i insolvencemi. Nepřetržitý i směnný provoz. Roční zúčtování cca 80. zaměstnanců.
Možná máte zkušenosti s podobně velkou společností. Prosím o vaše zkušenosti a názor i když vím, že náročnost práce se nedá takto jednoduše posoudit. Děkuji