Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 3. 2016 8:47
Dobrý den,
vím, že těch dotazů tu byl hodně, ale můžete mi prosím někdo prosím poradit? Máme fakturu z Itálie, datum na faktuře je 19.2.2016. V té době firma nebyla ještě plátcem DPH.. Plátcem DPH se stala až v 3/2016. Je to faktura za výpůjčku pronájem rampy zde v ČR.. Jak to mám prosím zaúčtovat v DPH za únor? Jestli to dobře chápu, podle § 108 máme přiznat a odvést daň my, když v té době byli ještě neplátci? Nebo mohu tuto fakturu dát až do přiznání v březnu, kdy oni už jsou plátci DPH a udělat tedy reverse charge? Na faktuře je uvedeno jejich daňové ident. číslo, ale oficiálně plátci DPH jsou až od března. Nevím, jak to oni mají s italskými úřady.. Rampa se půjčovala v únoru a zdanitelné plnění je tedy únor.. Nevím co s tím, oni to mají prý na svém přiznání v únoru uvedeno jako reverse charge a jejich FU s tím prý problém nemá.. Jenže já když to dám do reverse charge za únor, tak mi budou volat z fú, že oni jsou plátci až od března, tudíž to budu mít špatně..
Ještě jen dotaz - chápu správně §108, že když přijmu fakturu od neplátce z EU za služby, musím odvést a zaplatit daň já zde v ČR? Nebo se ta firma z EU, která mi poskytne zde v ČR službu musí přihlásit u nás k plátcovství?
Děkuju moc.
Karolína