Jak to napravit, děkuji
Děkuji, jsem z toho trochu zoufala, přebrala jsem účetnictví, kde byl úvěr (230 000,-) poskytnut v roce 2012, ale nebyl účtován na účtě 461. Účtovala se prostě jen banka:-( Pak koncem roku 2014 byl udělán ID -225 978,38 (to byl konečný stav účtu v bance) 231/221 a stav bankovního účtu v rozvaze byl nulový. Já teď dělám počáteční stavy 2015 a vůbec nevím, jak toto napravit. Děkuji za každou radu.
Janča
Re: Jak to napravit, děkuji
kontokorentní účty také nechávám na 221 s mínusovými zůstatky. můžou mít i kladné zůstatky v průběhu roku. Do výkazů však účet s mínusem dát nemůžete, pak to lze převést na konci roku jedním zápisem. Pokud bude mít na konci roku kladný zůstatek - necháte tak.
Tady nevím problém.
Re: Jak to napravit, děkuji
Jsou dvě možnosti:
1. U kontokorentu, kde na bankovním účtu při jeho použití je povolen minusový zůstatek se účtuje přes účet 221 a pokud je na konci roku na bankovním účtu mínusový zůstatek, musí se v Rozvaze vykázat v Pasivech plusem na ř. Krátkodobé bankovní úvěry
(Ne v Aktivech mínusem na ř. Účty v bankách).
nebo
2. U poskytnutého krátkod. bankovního úvěru je zřízen bankou i úvěrový účet, pak se účtuje o tomto úvěrovém účtu na 231 a pohyby mezi úvěrovým účtem a běžným bankovním účtem se účtují přes účet 261 a na běžném bankovním účtu může být min. KZ 0 Kč
(ne mínus).
K 31.12.2014 byl správně vykázán KZ na 231a při PZ k 1.1.2015 budete postupovat dle ad 1. nebo ad 2. dle toho, jak máte od banky úvěr poskytnut.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 3. 2016 9:57
Dobrý den, prosím o pomoc. Jak prosím účtovat přijatý úvěr na běžný účet a pak, jak účtovat ty položky v bance, když jsou s mínusovými zůstatky? Děkuji, Janča