Spoluprac.osoba - 15-letý syn?

• (neregistrovaný)

1. 9. 2005 9:40

Můj 15-letý syn ukončil v 6/05 základní školu a teď od 9/05 nastoupil na odbornou střední školu. Po jejím ukončení by měl rád svůj živnostenský list - v témže oboru, v jakém podnikám i já. Pro získání živn.listu však bude třeba, aby prokázal jak vzdělání (které bude mít), tak praxi, kterou fakticky bude mít taky - u mě - ale jak tohle doložit?

Může být už nyní jako spolupracující osoba? Je mi jasné, že by se musel nahlásit na FÚ, SSZ, ZP. Je v tom nějaký problém?

Nebo byste mi doporučovali ho zaměstnat třeba na DPP? Jenže 100 hodin ročně překonáme asi velmi snadno :-/

Prosím o názory, předem děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 9. 2005 12:02

AnonymníJiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Spoluprac.osoba - 15-letý syn?
      Hlavní problém je v tom, že není zletilý. Sice může uzavírat prac.právní vztahy, ale podmínka k podnikání je dosažení věku 18 let, tedy i spolupracující osoba je v tomto posuzována stejně.

• 1. 9. 2005 12:06

Eva M. (neregistrovaný)

Nechci se přít, v tomto se moc nevyznám, ale vycházím z §13 ZDP, kde se v poslední větě praví - cituji: "Příjmy a výdaje nelze rozdělovat na děti až do ukončení jejich povinné školní docházky a na děti a manžela (manželku), pokud jsou uplatňovány jako osoby vyživované (§ 15)." Z toho mi vyplývá, že zákonodárce předpokládá, že děti po ukončení povinné školní docházky (což je zde splněno) už spolupracovat mohou. Pozor - spolupracovat! Nikoliv samostatně podnikat! Co Vy na to, ostatní?

• 1. 9. 2005 12:22

Pokud studuje,tak je přece vyživovaný,ne ?:))

• 1. 9. 2005 13:36

Anonymní (neregistrovaný)

Každý chleba má dvě kůrky a tak i různá řešení mají
      klady a zápory (i finančně vyjádřitelné):
      - bonus a přídavky pro matku ?
      - platby minimálního !!! zdr. a soc. poj.
      v porovnání s přerozdělenými max 30%,
      pokud je sám spolupracující osobou
      - nebo odvody soc. a zdr. poj. z porac. poměru
      + získání praxe (spolupracující) =vyjádřeno v čase,
      ne v hodinách úvazku
      + získání praxe (zaměstnanec) x uznatelnost praxe ŽÚ?
      prac. poměr a spoluprac. osoba ANO, DPP a DPČ = NE

• 1. 9. 2005 16:34

Eva M. (neregistrovaný)

To je jasné, že BUĎ toho syna uplatní rodiče jako vyživované dítě, NEBO ten syn bude spolupracující osoba a nikdo si na něj žádné úlevy uplatňovat nebude. Domnívám se, že to z citované věty zákona vyplývá jasně :-) Myslím, že to je třeba důkladně zvážit a spočítat, v některých případech se to může vyplatit.

• 1. 9. 2005 12:07

Omlouvám se , beru zpět- špatně jsem si přečetla dotaz.
      Řešení snad v tom, že s ním uzavřete prac.poměr při kterém bude absolvovat odb.učiliště.Samozřejmě, že na zkrácený úvazek. Výkon praxe by však mohl být zpochybněn tím, že nemohl vykonávat odborné práce, neboť ještě neměl ukončené odb.vzdělání. Zkuste si to nejlépe zjistit přímo na ŽU ( ale ne na tom, kde bude žádat o ŽL).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).