OSVČ v Holandsku???

• (neregistrovaný)

16. 3. 2016 16:31

Prosím o konzultaci: oslovil mě syn od kamarádky. Pracuje v Holandsku jako lodník. Zaměstnavatel je Slovenská agentura, která sice za jeho práci inkasuje, ale jemu peníze - výplatu neposílá.
    Domlouval se tedy napřímo s majitelem firmy, pro kterou pracuje, že by si zřídil živnost a fakturoval mu svou práci napřímo. On ho zaměstnat nechce.

Takže první co mě napadlo, že by si musel najít odpovídající živnosti. Pak - a v tomto plavu, bo jsem se nesetkal - si myslím, že by se stal osobou identifikovanou k dani, protože by fakturoval práce - služby provedené v zahraničí (Musel by podávat DPH a Souhrnné hlášení každý měsíc?)

Dále, může si dělat cesťáky a dávat do výdajů? Pokud by tedy nakonec nebyl lepší paušál? Ale jaký paušál, resp. v jaké výši? Existuje vůbec živnost lodník? On tam prý dělá vše: uklízí, natírá....atd. Kvalifikaci lodníka údajně má a praxi by doložil lodní knížkou....

Děkuji za názory

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 3. 2016 17:06

mirka..p (neregistrovaný)

Re: OSVČ v Holandsku???
      Já bych řekla ( jistá si nejsem), že by si měl zřídit živnost, přihlásit se jako OSVČ a potom, dle živnosti ( řemeslná, ostatní) by mohl uplatňovat výdaje %. Jaká je to živnost netuším a s tím DPH to vidím stejně, identifikovaná osoba a měsíčně posílat SH.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).