Re: OSVČ v Holandsku???
Já bych řekla ( jistá si nejsem), že by si měl zřídit živnost, přihlásit se jako OSVČ a potom, dle živnosti ( řemeslná, ostatní) by mohl uplatňovat výdaje %. Jaká je to živnost netuším a s tím DPH to vidím stejně, identifikovaná osoba a měsíčně posílat SH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 3. 2016 16:31
Prosím o konzultaci: oslovil mě syn od kamarádky. Pracuje v Holandsku jako lodník. Zaměstnavatel je Slovenská agentura, která sice za jeho práci inkasuje, ale jemu peníze - výplatu neposílá.
Domlouval se tedy napřímo s majitelem firmy, pro kterou pracuje, že by si zřídil živnost a fakturoval mu svou práci napřímo. On ho zaměstnat nechce.
Takže první co mě napadlo, že by si musel najít odpovídající živnosti. Pak - a v tomto plavu, bo jsem se nesetkal - si myslím, že by se stal osobou identifikovanou k dani, protože by fakturoval práce - služby provedené v zahraničí (Musel by podávat DPH a Souhrnné hlášení každý měsíc?)
Dále, může si dělat cesťáky a dávat do výdajů? Pokud by tedy nakonec nebyl lepší paušál? Ale jaký paušál, resp. v jaké výši? Existuje vůbec živnost lodník? On tam prý dělá vše: uklízí, natírá....atd. Kvalifikaci lodníka údajně má a praxi by doložil lodní knížkou....
Děkuji za názory