Re: OT - KH - komedie pokračuje
Takže mi z toho vychází - vyplňuje se můj předpoklad, že největší nápor výzev bude v červenci a srpnu, kdy si alespoň někteří z nás účetních troufnou odjet na dovolenou. To asi aby se státní kasa co nejsnadněji naplnila z pokut... Doufala jsem, že alespoň něco vychytáme v první půlce roku a pro kolegyni co mě bude zastupovat (běžně se DPH v tak velkém rozsahu nezabývá) už zbude jen pohlídat případné aktuální problémy, ne že se to na ni navalí od začátku roku. Máme 4 firmy, z toho 2 čtvrletní. Zatím se mi alespoň daří, aby ty malé čtvrtletní měly něco do KH v každém měsíci.
Že Ti super analytici to nevěděli dřív, že je třeba počítat s určitou stabilní databází.
To jen ukazuje, že kvalitní analytiky mají zřejmě spíše podvodníci, kteří jsou o krok napřed.
Mj., kdyby se zeptali 10 praktiků, tak jim to řeknou okamžitě.
Zřejmě jako všechny ostatní registry programované na zakázku státních institucí má i tento potíže. Což ovšem nemohou zveřejnit.
Mj. v síti výzev uvízly zřejmě i identifikované osoby, protože to jaksi zapomněli odlišit (tedy. kdo je povinen podávat KH a kdo ze zákona ne).
Celé KH je diletantismus od A do Z. Projekt takového rozsahu vyžaduje přípravu a testování alespoň 2 roky za předpokladu, že zadavatel je při smyslech, ví a dopředu popíše, co má ten systém umět, jak se má chovat a ovládat a patřičně proškolí obsluhující personál. Jak je možné, že se s ním všichni zúčastnění "seznamují" až za provozu? Je to tragikomedie.
A nejhorší je, že výzvy do DS nechodí,nebo jen málo, ale volají a píšou na maily komukoliv- i účetním bez plné moci a dožadují se kopií dokladů jejich dodavatelů, kteří nepodali KH, dokladů o zaplacení, smluv a prokázání toho, že se plnění uskutečnilo a to nejpozději ihned, lhůty nelhůty- prostě cochcárna, myslím, že kompletně zešíleli a je to "hnus velebnosti".
To je právě to skryté nebezpečí porušení mlčenlivosti, které si účetní takto konající vůbec neuvědomují. Jak budou jednou u soudu obhajovat, že někdo zavolal nebo poslal email a oni bez mrknutí oka vydaly citlivé dokumenty. To poznáte své správce po hlase? To může za chvíli volat podvodně kde kdo. A čím se budete hájit, nemáte číslo jednací, takže ani neexistuje stopa, že po vás někdo něco chtěl. Ať konají, jak mají, hezky se vším všudy. My máme taky povinnosti jim to podat v nějaké tajemné struktuře a formátu, tak oni činí laskavě totéž. Že na to nemají kapacity, jejich problém, zvlášť toho blba, co to vymyslel a nedomyslel. Dlouhé prodlevy zpětné vazby od FÚ mohou mít taky za následek, že chybu odhalíte dříve, opravíte násl. hlášením a pak se nějaký financ teprv vylosuje z hromady nesoulad a bude vás vyzývat na něco, co už bude třeba opraveno. Proboha v čem to žijeme?
Výše to není můj případ, já jako zplnomocněný zástupce zásadně používám svou DS, ani EPO ne, na maily a telefonáty radím nereagovat, třeba je naučíme psát výzvy do DS, kterou povinně musíme uvádět na KH, a kde žijeme ? Nechci být sprostá, ale v totálním Bordelistánu.
Nereagovat na e-maily
Také se připojuji s radou na e-maily nereagovat.
Pokud máte zpřístupněnu DS, tak je zaslání e-mailu v rozporu se zákonem. Pokud ale na e-mail odpovíte, tak Vás ta sekta má na talíři. Stačí, že odpovíte, že jim nic nedáte.
Pokud by snad někdo zavolal a chtěl např. jednu fakturu, tak i když to není podle zákona a hodilo by se to, tak bych vyhověl. Pokud by toho chtěl více, tak bych ho upozornil, že existují výzvy a že ho po hlase nepoznávám.
ANO, bude hůř.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 3. 2016 12:49
http://www.financnisprava.cz/cs/financni-sprava/pro-media/tiskove-zpravy/2016/kontrolni-hlaseni-aktualni-statistiky-z-7229
Tak 10.000 měsíčních plátců nepodalo KH a u 18.000 kvartálů, to nejsou schopni ověřit, protože je snazší počkat, až kvartálové podají přiznání DPH, kde sa teprv ukáže
A vůbec nejlepší na tom všem je předposlední odstavec:
Finanční správa předpokládá, že do července 2016 nebude zveřejňovat žádné bližší informace ani statistiky, týkající se systému párování ani následného vyzývání plátců na odstranění nesouladů v podaných kontrolních hlášeních. Důvodem je potřeba nejprve vytvořit dostatečnou datovou základnu, s jejíž pomocí mohou být prováděny potřebné analýzy.
Utajení neschopnosti pokračuje a do července připravíme další PR dávku.