Re: základní kapitál
Píšete, že na BÚ přišla tato částka od firmy, která toto zprostředkovává.
Můžete tedy vysvětlit?
Jedná se o to, že jednatel společnosti (vrámci své půjčky s.r.o.) přes zprostředkovalskou firmu půjčil peníze 100tis., které zaplatil jako FO této společnosti pro urychlení založení firmy a ta poté poslala na BÚ tuto částku. FO (jednatel s.r.o.) ve smlouvě o půjčce pro s.r.o., poskytl celkovou částku 400 tis., ve kterých je zahrnut tento vklad jako ZK ve výši 100 tis.
Dobrý den, prosím o radu. Jednatel (majitel) firmy
s.r.o. půjčil společnosti částku 400tis., s tím, že 100 tis. složí s.r.o.jako základní kapitál na BÚ. Zároveň částku 200 tis. použije jako počáteční stav BÚ a částku 100tis. použije jako počáteční stav pokladny. Zajímá
mě hlavně částka 100 tis., která je použita jako ZK.
Na BÚ přišla tato částka od firmy, která to
zprostředkovává. Nevím tudíž jak to vypořádat s pokladnou. Předpis
ZK jsem zaúčtovala jako 353/411 částka 100 tis. A dál
jsem ztracena. Poradíte mi někdo, díky
Takže zakládal novou společnost nebo koupil ready
made, tedy již založenou společnost.
založil novou společnost, ta půjčka je do pokladny a z pokladny jsou myšleny ty výdeje Píšete, že na BÚ přišla tato částka od firmy, která
toto zprostředkovává.
Jedná se o to, že jednatel společnosti (vrámci své půjčky s.r.o.) přes zprostředkovalskou firmu půjčil peníze 100tis., které zaplatil jako FO této společnosti pro urychlení založení firmy a ta poté poslala na BÚ tuto částku. FO (jednatel s.r.o.) ve smlouvě o půjčce pro s.r.o., poskytl celkovou částku 400 tis., ve kterých je zahrnut tento vklad jako ZK ve výši 100 tis.
Nejsem právník a nevidím také dokumenty, které se k tomu vztahují.
Situaci vidím jinak, 100000 Kč zřejmě poskytnuto správci vkladu jako vklad do ZK, ostatní zbytek(300000) je zřejmě zápůjčka.
viz §16 ZOK
Po dobu trvání obchodní korporace ani po jejím zrušení nemá společník právo na vrácení předmětu vkladu
§ 15
(1) Vkladem je peněžní vyjádření hodnoty předmětu vkladu do základního kapitálu obchodní korporace.
(2) Předmětem vkladu je věc, kterou se společník nebo budoucí společník (dále jen "vkladatel") zavazuje vložit do obchodní korporace za účelem nabytí nebo zvýšení účasti v ní (dále jen "vkladová povinnost").
(3) Vkladovou povinnost lze splnit splacením v penězích (dále jen "peněžitý vklad") nebo vnesením jiné penězi ocenitelné věci (dále jen "nepeněžitý vklad").
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 3. 2016 14:30
Dobrý den, prosím o radu. Jednatel (majitel) firmy s.r.o. půjčil společnosti částku 400tis., s tím, že 100 tis. složí s.r.o.jako základní kapitál na BÚ. Zároveň částku 200 tis. použije jako počáteční stav BÚ a částku 100tis. použije jako počáteční stav pokladny. Zajímá mě hlavně částka 100 tis., která je použita jako ZK. Na BÚ přišla tato částka od firmy, která to zprostředkovává. Nevím tudíž jak to vypořádat s pokladnou. Předpis ZK jsem zaúčtovala jako 353/411 částka 100 tis. A dál jsem ztracena. Poradíte mi někdo, díky