Re: KH - rozpor mezi Pokyny a Q&A
>Jak na opravu odpočtu podle §74 ZDPH?
>
>Mimochodem, jsem si vědom stejné právní síly obou
>textů, tj. nulové, jak zde bylo již několikrát napsáno.
Celé pokyny i dotazy jsou v určitých případech na nic.
V otázkách přímo odpovídají konkretně (tazatel se ptal konkretně na to, že nemá do konce období, za které se podává).
Nečekejte nějaká zobecnění v dotazech, to byste chtěl moc.
Zákon §74 odst. 1 druhá věta
" Opravu plátce provede za zdaňovací období, ve kterém se dozvěděl o okolnostech rozhodných pro vznik povinnosti ji provést. Opravu odpočtu daně plátce prokazuje opravným daňovým dokladem nebo jiným dokladem souvisejícím s opravou, popřípadě jiným způsobem."
Vidím to tak, že když mi nepřijde doklad do konce termínu pro podání, pak uvádím interní č. dokladu.
Mimochodem, jsem čím dál více přesvědčena, že se i FS v té administrativě utopí.
Pořád si myslím, že to programovali a analyzovali lidé, kteří o praxi takřka nic neví.
Pokud k tomu přidám "berušky" na FÚ, kdy řada z nich se teprve celé DPH učí, pak obě strany budou zahlceny naprosto nepodstatnými věcmi.
Hezké, kam to finanční správa dopracovala :-(.
Takže de facto je ta paní správkyně na svém místě úplně zbytečná.
Vše udělá stroj, takže propustit!
Můžete nám sdělit, pod který kraj ta paní patří?
My přece víme, že ony tomu nerozumí, rozumět tomu musíme my, abychom je to mohli průběžne učit, ty berušky jedny blbé! To by se fakt z toho jeden posral!
Sorry ale tady zrovna řeším v měsíčním KH platby dle plat.kalendáře , které odešly z účtu 29.2. v Nerudovském stylu Kam s ním????, místo toho, abych dělala něco smysluplného, třeba uklízečku.
No jo, ale když příjemce platby má bank.ústav KB a můj klient poslal z účtu Č.spořitelny a ta platba nebude týž den připsána na účet dodavatele a v tom je ten háček....dodavatel bude mít v KH 3/2016, tak bychom to měli mít stejně. Tohle jsou ty chvíle, kdy mě opouští má mírumilovná povaha :-)
Na školení dokonce říkali, že pokud je PK 15. a já zaplatím do 15., tak mám dát DPPD 15. Pokud zaplatím později - mám si vyžádat daňový doklad k přijaté platbě. Už vidím ČEZ, jak vystavuje všem opozdilcům DD.
Já na to kašlu. Dám tam 29.2.
Já sprostě nadávám u zadávání přijatých faktur z Polska. Všechny firmy mají číslo dokladu typu: nr(S) FSE-123/2016-WDT atd. A jeden klient jich má fakt hodně.
A pak když čtu tohle:
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1389399
tak se mi otvírá kudla v kapse.
No nic, jdu si zlepšit náladu něčím dobrým....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 3. 2016 11:24
Jak na opravu odpočtu podle §74 ZDPH?
V Pokynech je uvedeno, že
"Pokud není daňový doklad k dispozici (do uplynutí lhůty pro podání souvisejícího kontrolního hlášení - například v případě opravy odpočtu dle § 74 odst. 1, věty druhé), uvádí se interní číslo, pod kterým je u příjemce oprava (změna) evidována."
Naproti tomu v Otázkách a odpovědích část X. dotaz č.3:
"Do řádného kontrolního hlášení (oddíl B.2. nebo B.3. – podle limitu – hodnoty opravy) se v případě, že má být vyplněn řádek v oddíle B.2. kontrolního hlášení a do konce období, za které se podává související kontrolního hlášení nemá odběratel k dispozici evid. číslo opravného daňového dokladu, uvede do položky pro „Evid. číslo daňového dokladu“ - interní evidenční číslo odběratele související se zaznamenáním této změny."
(Oba texty jsou platné k dnešnímu dni.)
Takže Pokyny uvádějí jako rozhodné datum lhůtu pro podání kontrolního hlášení tj. např 25.února, kdežto podle Odpovědí je rozhodným datem konec období, za které se podává kontrolní hlášení tj. již 31.leden. Rozdíl tedy činí 25 dní.
Takže aby si chudák plátce hodil korunou...
Mimochodem, jsem si vědom stejné právní síly obou textů, tj. nulové, jak zde bylo již několikrát napsáno.