Re: Jedná se o technické zhodnocení ?Spě
Podle mne jde o technické zhodnocení. Technické zhodnocení ale můžete provést pouze se souhlasem vlastníka (leasingové společnosti) a cena se posuje včetně kupní ceny po skončení leasingu a ceny charakteru TZ se sčítají po celou dobu nájmu. Příklad: po skončení leasingu odkoupíte bagr do vlastnictví za 1000,00 (bez DPH, předpokládám, že jste plátci DPH) a TZ pořídíte za 39000,00 Kč, pak nepřekročíte hranici pro TZ a můžete dát do daňových výdajů. Pokud by jste odkoupili za 1100,00 Kč, pak nelze dát do daňových výdajů jednorázově, ale evidovat jako DHM, po skončení leasingu přičtete pořizovací cenu a můžete odpisovat.
Re: Jedná se o technické zhodnocení ?Spě
Já bych to asi jako TZ nepovažoval....Z obč.zákoníku je součástí hlavní věci vše, co k ní náleží a nemůže být odděleno, aniž by se tím věc znehodnotila a příslušenstvím věci jsou takové věci, které jsou určeny k tomu, aby byly s hlavní věcí trvale užívány. Rozdíl mezi součástí věc a příslušenstvím věci je ten, že o příslušenství rozhoduje vlastník, zda se jedna věc stane příslušenstvím jiné věci, kdežto součást věci vstupuje vždy do ocenění věci hlavní. Oddělením lopaty a bagru se bagr neznehodnotí, tudíž lopata je příslušenstvím a účtoval bych ji zvlášť, tedy pokud do 40000,- tak do nákladů a ostatní smaostatné doplňky také.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
1. 9. 2005 18:43
V r.2004 jsme pořídili HIM formou finančního leasingu. Jedná se o malý bagr od firmy Bobcat na zvedání materiálu, v zimě na odklizení sněhu. Jedná se o stavební firmu účtující v daňové evicenci. Tento rok se přikoupila kombinovaná lopata za 39000,-,
pokud se k tomu ještě nějaká součást přikoupí a hodnota v roce 2005 dosáhne 40000,-, bude se muset daný majetek hodnotit jako HIM a odpisovat se a v jaké odpis.skupině ?
Pokud se k nákl.autu Avii dokoupí v tomto roce 2 návěsy za 20000+20000, bude se to hodnotit jako technické zhodnocení?
Prosím odepiště, ptám se už podruhé v tomto týdnu a nikdo mi neodpověděl. Díky