Re: číslo účtu neplátce dph
Dobrý den, připojuji odkaz na "Upozornění vydané Finanční správou ČR", které se týká vracení přeplatků na účet:
http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/sprava-dani-a-poplatku/danovy-rad/upozorneni-pro-subjekty-zadajici-vraceni-preplatku-na-dani-7170
citace z odkazu viz výše: "V případě, že nemáte zaregistrován u správce daně žádný účet a účet, na nějž požadujete vrátit přeplatek na dani, nepodléhá registraci, vrátí správce daně vratitelný přeplatek dle Vaší dispozice."
toto je začínající OSVČ - student, který dává lekce AJ - používá prozatím svůj soukromý účet. Tak nevím, co teď s tím, jestli opravdu doregistrovat účet, aby nedopadl jak uváděěla paní, že bude registrovat, žádat apod. ...
Ale vždyť on používá svůj soukromý bankovní účet pro svoji ekonomickou činnost. Jen ne "výhradně" - ale pro správce daně stačí, když tam podnikateli přijde jeden příjem z podnikání.
Nechce bankovní účet nahlásit - ať si nechá poslat přeplatek na dani na svoji adresu.
ano, máte pravdu, asi opravdu měl zaškrtnout na adresu - ale proč pořád jenom ustupovat úředníkům, občas by neuškodilo, kdyby také úředník provedl něco pro toho poplatníka - myslela jsem, že je jednodušší pro OSVČ i pro FÚ odeslat peníze kliknutím jednoho tlačítka, pokud to dám na adresu, půjde si vystát další hodinové fronty na ČP, aby si oněch pár korun vyzvedl a nejsem si vůbec jistá, jestli přitom nezaplatí i poplatek za složenku (že by to platil FÚ?)
Manželovi zatím vždy vraceli přeplatek bez problému na neregistrovaný účet (poslední roky jen zál. za příjem zastupitele, jinak má daň po slevách 0), uvidíme, jak letos. Nechce se mi ji honem registrovat, když zatím to nikdo nevyžadoval. Zvlášť podnikatelský účet nechce, i když by byla jednodušší evidence příjmů - tu ale dělám já, takže co by řešil...
Většinou jsem opravdu klidný člověk, naštěstí s úředníky nemám až tak špatné zkušenosti, až na pár arogantních (ale ty jsou i mezi námi, že :)), takže jsem paní, která byla evidentně nová a dost nejistá, chtěla vyjít ve všem vstříc, protože bylo slyšet, že jí toto někdo "poradil", ale toto jednání se mi prostě nelíbí a výklad jak se jim hodí, také ne. Naše povinnosti nám má přikazovat zákon.
ŘEHTÁ, máte pravd :/
Neudělá nic. Jen pro Vaši představu celá moje zkušenost. Účet jsem nahlášen neměla. Správkyně zavolala, já podala Oznámení o změně registračních údajů, říkala jsem si, snad to mám konečně z krku. Na to se správkyně ozvala ještě jednou, že teda fajn, mám zaregistrováno, ale že ode mě ještě potřebuje žádost a zároveň prohlášení ve znění, že jsem účet zaregistrovala později než jsem podala přiznání a že přeplatek nechci vracet pod SS uvedeným v žádosti o vratku přeplatku, prý by jim to program nezkouzl. Já dobrá duše tedy udělala vše, jak správkyně žádala, abych měla pokoj. Ale, dle mého se jednalo pouze o odstranění vad podání a registrace jí měla stačit. Kdybych zasílala poštou, už by mě tyto všechny úkony stály x Kč a navrch čas nad tím strávený. Tento stát je opravdu na hlavu a vše stojí jen na haldě vyžadových papírů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 3. 2016 8:50
Dobrý den,
po přiznání k DZPFO příšla z FÚ, aby OSVČ nahlásil číslo účtu. Našla jsem odkaz na § 96 Zákona o DPH, ale on není plátce. Musí účet oznámit na FÚ? Děkuji