Re: OSVČ-dílna v domě-elektřina
Zdravím, Máro.
Uplatnit DPH na vstupu určitě nelze.
U jednoho OSVČ jsme ale uplatnili jako daňový výdaj 1.000 Kč měsíčně na spotřebu elektřiny, vody, tepla atd., finanční úřad částku při kontrole snížil na polovinu a uznal jako daňově uznatelný náklad pouze 500 Kč/měs. Šlo o OSVČ na vedlejší činnost, s hlavním pracovním poměrem, a byl to IT technik, takže např. spotřeba elektrické energie byla minimální.
Re: OSVČ-dílna v domě-elektřina
Já se domnívám a troufám si tvrdit že i zde v historii podobné odpovědi najdete, že by musel mít tazatel dvojí elektroměr, jeden na domácnost a druhý na podnikání, také by musel poskytovateli elektřiny platit "podnikatelskou" sazbu. Také by měl mít prostory zkolaudované jako nebytové atd
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 3. 2016 14:27
Dobrý den,
prosím o radu. Jsem OSVČ plátce DPH. Ve svém rodinném domě mám dílnu. Faktury za elektřinu chodím na mé jméno, ale jako fyzickou osobu. Můžu část nákladů za elektřinu (např. podle podlahové plochy) dát do svého účetnictví a hlavně - můžu uplatnit DPH na vstupu? Jde mi teď o kontrolní hlášení. A nebo bych musel mít fakturu na své IČO a DIČ?
Děkuji.