OSVČ-dílna v domě-elektřina

• (neregistrovaný)

21. 3. 2016 14:27

Dobrý den,
    prosím o radu. Jsem OSVČ plátce DPH. Ve svém rodinném domě mám dílnu. Faktury za elektřinu chodím na mé jméno, ale jako fyzickou osobu. Můžu část nákladů za elektřinu (např. podle podlahové plochy) dát do svého účetnictví a hlavně - můžu uplatnit DPH na vstupu? Jde mi teď o kontrolní hlášení. A nebo bych musel mít fakturu na své IČO a DIČ?
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 3. 2016 15:14

lakaj (neregistrovaný)

Re: OSVČ-dílna v domě-elektřina
      Zdravím, Máro.
      Uplatnit DPH na vstupu určitě nelze.
      U jednoho OSVČ jsme ale uplatnili jako daňový výdaj 1.000 Kč měsíčně na spotřebu elektřiny, vody, tepla atd., finanční úřad částku při kontrole snížil na polovinu a uznal jako daňově uznatelný náklad pouze 500 Kč/měs. Šlo o OSVČ na vedlejší činnost, s hlavním pracovním poměrem, a byl to IT technik, takže např. spotřeba elektrické energie byla minimální.

• 21. 3. 2016 17:10

mirka..p (neregistrovaný)

Re: OSVČ-dílna v domě-elektřina
      Já se domnívám a troufám si tvrdit že i zde v historii podobné odpovědi najdete, že by musel mít tazatel dvojí elektroměr, jeden na domácnost a druhý na podnikání, také by musel poskytovateli elektřiny platit "podnikatelskou" sazbu. Také by měl mít prostory zkolaudované jako nebytové atd

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).