Re: odběratel, neplátce - nechce sdělit
Dobrý den, znění je podní odkatemí níže v části IV. DIČ odběratele
http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-pridane-hodnoty/kontrolni-hlaseni-DPH/dotazy-a-odpovedi
"V části A.4. se v kolonce DIČ odběratele uvádí u odběratelů – plátců DPH – DIČ pro účely DPH. V případě neplátců DPH (osob povinných k dani nebo právnických osob nepovinných k dani) se zde uvádí DIČ podle § 130 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád. Pokud odběratel nesdělí v rámci obchodní transakce dodavateli své DIČ, má se za to, že při pořízení plnění vystupuje jako fyzická osoba nepovinná k dani = konečný spotřebitel. Pak bude hodnota plnění uvedena do části A.5. kontrolního hlášení, a to bez ohledu na limit."
Takže bych si s tím hlavu nelámala a vložila do A.5. a případně si schovala e-maily, kdyby náhodou.
odebrali a jen díky jejich
>>>nevlídnosti... Ještě si říkám, že jim natvrdo sdělím,
>>>že pokud
>>>berou zboží z velkoobchodu a odběr je nad 10.000 Kč a
>>>nesdělí DIČ, tak se to bere jako nákup pro osobní
>>>spotřebu - nemohu si ale vzpomenout, kde se o tom
>>>přesně
>>>psalo, na MFCR.CZ, otázky a odpovědi??
>>>
>>>Děkuji za rad
>>
>>
>>Dobrý den, znění je podní odkatemí níže v části
>>>IV.
>>DIČ
>>>odběratele
>>
>>http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-pridane-hodnoty/kontrolni-hlaseni-DPH/dotazy-a-odpovedi
>>
>>"V části A.4. se v kolonce DIČ odběratele uvádí u
>>odběratelů – plátců DPH – DIČ pro účely DPH. V
>>případě
>>neplátců DPH (osob povinných k dani nebo právnických
>>osob
>>nepovinných k dani) se zde uvádí DIČ podle § 130
>>zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád. Pokud odběratel
>>nesdělí
>>v rámci obchodní transakce dodavateli své DIČ, má se
>>za to, že při pořízení plnění vystupuje jako fyzická
>>osoba nepovinná k dani = konečný spotřebitel. Pak
>>bude
>>hodnota plnění uvedena do části A.5. kontrolního
>>hlášení, a to bez ohledu na limit."
>>
>>Takže bych si s tím hlavu nelámala a vložila do A.5.
>>a
>>případně si schovala e-maily, kdyby náhodou.
>
>Hlavu si s tím lámat musíte, protože když se v průběhu
>roku stanou tito neplaátci plátci DPH a uplatní si
>odpočet z obchodního majetku v KH, máte problém, protože
>jste vykázala ve "sběrné" kolonce DPH a FÚ vás bude
>vyzývat...
pokud ho uvede do ř. 45 přiznání, tak ten se do KH neuvádí, tam výzva nehrozí
Dobrý den, uplatnění si DPH z majetku za předchozích 12 měsíců lze na základě §79, který se vážek řádku přiznání č. 45, který není provázaný s kontrolním hlášením.
Tudíž můžete bez obav postupovat dle instrukcí finanční správy výše, která Vás sama o této možnosti uvedení v řádku A.5. informuje.
...
O tom jsem nepsala, psala jsem o případech, kdy se někdo stane plátcem "zpětně"
Například v lednu 2017 zjistí, že překročil obrat již v únoru 2016 a že tak je již nějakou dobou plátce DPH, i když o tom nevěděl.
A v řádném přiznání za 11/2016 (podaném až v cca únoru 2017) by pak chtěl uplatnit odpočet DPH podle dokladu nad. 10.tis.Kč, který mu vystavil v listopadu 2016 plátce DPH.
...
Dobrý den,
v tomto případě jako první upozorní finanční úřad odběratele, že si nárokuje doklad, který se jim v systému nespároval a on má prokázat, že má nárok na odpočet. Ovšem pokud doklad neobsahuje povinné náležitosti jako DIČ, tak si jej odběratel neměl ani nárokovat. Obrana dodavatele je zveřejněná informace od finanční správy "Pokud odběratel nesdělí v rámci obchodní transakce davateli své DIČ, má se za to, že při pořízení plnění vystupuje jako fyzická osoba nepovinná k dani = konečný spotřebitel."
Vidím to tedy na problému odběratele a nikoliv dodavatele.
>>>Dobrý den, uplatnění si DPH z majetku za předchozích
>>>12 měsíců lze na základě §79, který se vážek řádku
>>>přiznání č. 45, který není provázaný s kontrolním
>>>hlášením.
>>>
>>>Tudíž můžete bez obav postupovat dle instrukcí
>>>finanční správy výše, která Vás sama o této možnosti
>>>uvedení
>>>v řádku A.5. informuje.
>>
>>...
>>
>>O tom jsem nepsala, psala jsem o případech, kdy se
>>někdo stane plátcem "zpětně"
>>
>>Například v lednu 2017 zjistí, že překročil obrat již
>>v únoru 2016 a že tak je již nějakou dobou plátce
>>DPH,
>>i když o tom nevěděl.
>>
>>A v řádném přiznání za 11/2016 (podaném až v cca
>>únoru
>>2017) by pak chtěl uplatnit odpočet DPH podle dokladu
>>nad. 10.tis.Kč, který mu vystavil v listopadu 2016
>>plátce DPH.
>>
>>...
>
>Dobrý den,
>
>v tomto případě jako první upozorní finanční úřad
>odběratele, že si nárokuje doklad, který se jim v systému
>nespároval a on má prokázat, že má nárok na odpočet.
Asi jste ještě nečetla příspěvky diskutujících, kdy se správce daně obrátil s požadavky na vystavovatele dokladu a ne na osobu, která uplatnila odpočet DPH. Já ano. Sice jsem nevěřila vlastním očím, ale v tomto státu je možné cokoliv.
>Ovšem pokud doklad neobsahuje povinné náležitosti jako
>DIČ, tak si jej odběratel neměl ani nárokovat.
Prosím podle kterého § ZDPH?
Protože ZDPH § 73 odst. říká něco jiného
(5) Neobsahuje-li doklad pro prokázání nároku na odpočet daně všechny předepsané náležitosti daňového dokladu, lze nárok prokázat jiným způsobem.
Obrana
>dodavatele je zveřejněná informace od finanční správy
>"Pokud odběratel nesdělí v rámci obchodní transakce
>davateli své DIČ, má se za to, že při pořízení plnění
>vystupuje jako fyzická osoba nepovinná k dani = konečný
>spotřebitel."
Uvidíme, co na stále se měnící povídání Finanční správy řekne nakonec první soudní rozsudek.
>Vidím to tedy na problému odběratele a nikoliv
>dodavatele.
Dobrý den, uplatnění si DPH z majetku za předchozích 12 měsíců lze na základě §79, který se vážek řádku přiznání č. 45, který není provázaný s kontrolním hlášením.
Tudíž můžete bez obav postupovat dle instrukcí finanční správy výše, která Vás sama o této možnosti uvedení v řádku A.5. informuje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 3. 2016 7:00
Dobrý den,
jsme velkoobchod a nakupují i nás také neplátci.. Některé jejich odběry jsou nad 10.000 Kč, ale jelikož neznám jejich DIČ, tak nám spadají do KH do A5. Psala jsem jim žádost o sdělení DIČ, ale moc jsem nepochodila - většina mi napsala, že jsou neplátci a DIČ nemají... :-) Samozřejmě jsou všichni registrovaní u FÚ pod DIČ, jen nejsou registrovaní k DPH, ale s některými je opravdu "těžká práce"... Jde mi o to, že kdyby se stali plátci, tak já musím znovu podávat následné KH za všechny měsíce, kdy zboží odebrali a jen díky jejich nevlídnosti... Ještě si říkám, že jim natvrdo sdělím, že pokud berou zboží z velkoobchodu a odběr je nad 10.000 Kč a nesdělí DIČ, tak se to bere jako nákup pro osobní spotřebu - nemohu si ale vzpomenout, kde se o tom přesně psalo, na MFCR.CZ, otázky a odpovědi??
Děkuji za rad