Moderátor: Pište výstižné nadpisy!
Moderátor: Pište výstižné nadpisy!
Upozornění moderátora - piště výstižné nadpisy! Nadpisy jako "KH" či "Kontrolní hlášení" nejsou vhodné, stejně jako dotazy typu "prosím mzdové" nebo "RZD"
Uvědomte si prosím, že problematika KH je velmi široká. V nadpisu vyjádřete co nejpřesněji, čeho se váš problém týká. Diskuze se spoustou nadpisů "Kontrolní hlášení" je k ničemu.
V nadpisu také vynechte slova jako prosím pomoc - to si nechte do textu dotazu. Přehledná diskuze je v zájmu nás všech.
Dotazy, které neodpovídají pravidlům diskuze, mohou být bez varování mazány! Děkujeme za pochopení.
Re: OT - Výzvy do DS nebo na mail
Podle toho, co jsem poslední dobou načetla, je některým správcům daně úplně fuk nějaká datová schránka poplatníka. Volají ze skrytých čísel a mluví s kýmkoliv na druhé straně, posílají své požadavky na maily, které třeba jednatel uvedl před lety do nějakého dopisu, ale teď na něj chodí jednou za uherský rok (a přitom má firma DS). Vynechávají zástupce s generální plnou mocí atd.
Podle zákona mají posílat výzvy „a priori“ do datové schránky v případě, že ji má poplatník zpřístupněnou.
ZDPH § 101g
(4) Správce daně doručuje výzvu související s kontrolním hlášením elektronicky, a to prostřednictvím
a) datové schránky, nebo
b) veřejné datové sítě na elektronickou adresu plátcem za tím účelem uvedenou, nemá-li plátce zpřístupněnu datovou schránku.
Bohužel již nikde není zřetelně uvedeno, co se staně mozkomorům v případě, že tento postup nedodrží.
Tečko,
asi se jim nestane nic, protože oni honí kolotočáře a to je bohulibé poslání.
Navíc nemají žádnou zodpovědnost. Pokud něco zkazí, tak to možná poškozený vysoudí na státu. Tj. na poplatnících odvádějících daně. Oni jsou z daní ze 100% financovaní, takže se jim nestane skutečně nic.
Já neznámá a skrytá čísla neberu.
Asi jsem přišel o mnoho zajímavých investičních nabídek, ale snažím si zachovat v použitelném stavu nervovou soustavu.
Na e-mail bych také nereagoval. Mám DS.
Hezký den!
Děkuji za informaci. Já neznám přesný princip, jak to bude fungovat, ale umím si představit, že opravdu při sebemenší nesrovnalosti počítač vyplivne výzvu a pak by bylo záhodno vědět, kam ji pošle (v mém případě při podání KH 2. způsobem - tedy přes EPO s podpisem datové schránky). Pokud všechny výzvy půjdou ještě přes FU, tak je otázka, co s tím přidaný lidský faktor udělá.
Podání přes EPO s podpisem DS je pro příjemce to samé, jako když posíláte přímo z DS (jen máte v EPO navíc ještě kontrolu před podáním). Výzvy by měly chodit na kontakt, který uvedete v odesílaném KH, ovšem to je jen pustá teorie, viz. výše uvedené (Pavel a tečka).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 3. 2016 9:38
Dobrý den, nevíte prosím, jestli je nějaký rozdíl v tom, když podám KH odesláním z datové schránky (tj. vlezu do ní, načtu soubor a odešlu) a ověřením identity prostřednictvím přihlášení do datové schránky (tj. vyplním - resp. načtu soubor do EPO a podepíšu tím přihlášením do datovky) ? Jedná se mi o to, zda případná výzva od FU při odeslání KH tím 2. způsobem přijde do datovky nebo na email uvedený ve formuláři. Děkuji