Re: Únik informací z kontrolního hlášení
I když, vlastně , co se divím, nedávno jsem byla předvolaná jako svědek k jedné daňové kontrole a kontrolorka mi "důvěrně" a s komentářem, že to by mi asi neměla říkat hihihi...sdělovala údaje o tom, jak obchodní partner mého klienta krátil DPH a neplatil daně...
Možná to bylo tak, že vyzvali obchodního partnera, že druhá strana nezaplatila odvod DPH za dané období a že by měl jako budoucí potenciální ručitel zaplatit DPH, které si jako odpočet nárokoval ve svém Přiznání k DPH.
OT: Dále již jen dohady, zcela v tomto právním státě nepodložené.
V druhém kole budou chtít vědět, zda obchodní partner své závazky již zaplatit. Pokud zjistí že ne, můžeme se jen dohadovat, co bude následovat. Jak daleko to bude k tomu, že obchodnímu partnerovi obstaví účet a stáhnou si z něj penízky na DPH? Když tedy budou mít obchodní partneři kliku. Když ne, tak bod s dotazem na zaplacení závazků vynechají a rovnou obstaví jeho účet.
A pak že je KH jen pro křížovou kontrolu faktur ....
vidí kulový, paní chytrá. až když je tam zjištěn problém, tak jim potřebné údaje k prověření samozřejmě poskytnou. jak jinak by to pak mohly zkontrolovat? stejně jako dřív vyzvaly DS k předložení evidence, když bylo potřeba něco zkontrolovat, tak teď jim jsou ty údaje z KH taky poskytnuty.
ale když berunka dělá pop nebo kontrolu, tak jí DS také musí dát celou evidenci k dph, což je vlastně KH. tak vo co gou? berunky nevidí všechna KH svých subjektíků, ale pokud nějaké KH vykazuje znaky vzbuzující pochybnost, tak je samozřejmě musí dostat, aby to mohla prověřit.
A to je jádro pudla - "když dělá berunka POP"
Jenže dělá ta berunka POP?
Nebo CML nedělá to, co má, a berunka musí dělat i práci za CML?
Protože programátor či někdo, kdo měl říci programátorovi, co má zadat, nedělal svojí práci a teď namísto aby data zpracovával CML, musí všechnu práci udělat berunky? Ale v podstatě to není POP ani kontrola.
vy jste snad ještě blbější než některé berunky. data všech KH samozřejmě zpracovává cml. ale to co vyplivne jako "podezřelé" či chybné, tak už musí udělat berunky. jak by asi cml v tom počtu lidí dělalo celorepublikově detailní kontrolu? a dovoluje DŘ, aby cml provádělo mš nebo vyhledávací činnost v rámci celé ČR?
jaký je praktický rozdíl v tom, když se prověřuje podezřelé KH, jestli jsou poskytnuty potřebné údaje berunce z cml, nebo se řekne - berunko, prověř to, a ona bude psát výzvu DS aby vše předložil? ten, že v prvním případě je to rychlejší, hospodárnější, méně je zatěžován subjekt a hlavně nemusí být zahájen POP, pokud se v rámci mš či vyhl. č. pochybnosti vyjasní.
>>
>>>
>>>Protože programátor či někdo, kdo měl říci
>>>programátorovi, co má zadat, nedělal svojí práci a
>>>teď
>>>namísto
>>>aby data zpracovával CML, musí všechnu práci udělat
>>>berunky? Ale v podstatě to není POP ani kontrola.
>>>
>>
>>vy jste snad ještě blbější než některé berunky. data
>>všech KH samozřejmě zpracovává cml. ale to co
>>vyplivne
>>jako "podezřelé" či chybné, tak už musí udělat
>>berunky. jak by asi cml v tom počtu lidí dělalo
>>celorepublikově detailní kontrolu? a dovoluje DŘ, aby
>>cml provádělo
>>mš nebo vyhledávací činnost v rámci celé ČR?
>>jaký je praktický rozdíl v tom, když se prověřuje
>>podezřelé KH, jestli jsou poskytnuty potřebné údaje
>>berunce z cml, nebo se řekne - berunko, prověř to, a
>>ona
>>bude psát výzvu DS aby vše předložil? ten, že v
>>prvním
>>případě je to rychlejší, hospodárnější, méně je
>>zatěžován subjekt a hlavně nemusí být zahájen POP,
>>pokud se v
>>rámci mš či vyhl. č. pochybnosti vyjasní.
>
>
>Jen konstatuji to, co nám, blbým a blbějším, sdělil
>váš pan nejvyšší
>
>berunko z adresy 185.16.181 - Czech Republic -
>Ministerstvo financi
>Trefa do černého, gratuluji tečko
>>>
>>>>
>>>>Protože programátor či někdo, kdo měl říci
>>>>programátorovi, co má zadat, nedělal svojí práci a
>>>>teď
>>>>namísto
>>>>aby data zpracovával CML, musí všechnu práci udělat
>>>>berunky? Ale v podstatě to není POP ani kontrola.
>>>>
>>>
>>>vy jste snad ještě blbější než některé berunky. data
>>>všech KH samozřejmě zpracovává cml. ale to co
>>>vyplivne
>>>jako "podezřelé" či chybné, tak už musí udělat
>>>berunky. jak by asi cml v tom počtu lidí dělalo
>>>celorepublikově detailní kontrolu? a dovoluje DŘ, aby
>>>cml provádělo
>>>mš nebo vyhledávací činnost v rámci celé ČR?
>>>jaký je praktický rozdíl v tom, když se prověřuje
>>>podezřelé KH, jestli jsou poskytnuty potřebné údaje
>>>berunce z cml, nebo se řekne - berunko, prověř to, a
>>>ona
>>>bude psát výzvu DS aby vše předložil? ten, že v
>>>prvním
>>>případě je to rychlejší, hospodárnější, méně je
>>>zatěžován subjekt a hlavně nemusí být zahájen POP,
>>>pokud se v
>>>rámci mš či vyhl. č. pochybnosti vyjasní.
>>
>>
>>Jen konstatuji to, co nám, blbým a blbějším, sdělil
>>váš pan nejvyšší
>>
>>berunko z adresy 185.16.181 - Czech Republic -
>>Ministerstvo financi
>>Trefa do černého, gratuluji tečko
Mně je z toho všeho spíš ouvej ….
CML není naprogramovaný dobře, jinak by např. nemohli dostávat Výzvy k podání KH identifikované osoby.
Podle toho, co bylo prezentováno, měli správci daně dostávat k prověření jen údaje, u kterých byl vyhodnocený chybný parametr. Ale to je tak opravdu?
A pak ty výzvy k předložení naskenovaných dokumentů, kde jsou lhůty v řádu hodin. To není přece v lidských silách, aby podnikatel za 5 hodin sehnat svoji externí účetní, ta aby zajistila naskenování požadovaných dokumentů, poslala klientovi, aby ten je mohl poslat datovou schránkou správci daně a mohl tak vyhovět.
Jak psal jeden moudrý muž, lépe již bylo.
Přeji všem hezké prožití Velikonoc
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 3. 2016 9:00
Unikla mi prosím nějaká novinka?
Žila jsem v domnění, že data z kontrolního hlášení se budou shromažďovat na jednom místě a správci daní z jednotlivých FÚ k nim nebudou mít přístup. Natož, aby z nich poskytovali informace.
Konkretní situace mě vyvedla z omylu. Pracovala jsem zrovna u klienta, když mu volat obchodní partner. Jeho správce daně po něm chtěla nakopírovat faktury, které on uvedl v kontrolním hlášení a když se ji zeptal proč, řekla mu, že si prověřuje podle DIČ jeho partnery a zrovna tento má neuhrazené DPH. Ten to škodolibě volal mému klientovi, že on ví, že má dluh na FÚ. Pěkné že.
Tak buď, mi unikla novinka v bonzování FÚ, nebo jde o únik informací z kontrolního hlášení.