Re: Student - fotbalista OSVČ
Za OSVČ se podle zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, považuje osoba, která
* vykonává samostatnou výdělečnou činnost
* ukončila povinnou školní docházku a dosáhla aspoň 15 let věku.
Pokud výše uvedené splňujete, tak jste OSVČ se všemi povinnosti vůči FU, ZP, OSSZ.
A nejsou to jen Přehledy a DPFO, ale i registrace k dani z příjmu, přihláška jako OSVČ na ZP a přihláška jako OSVČ na OSSZ.
Měla jsem ten samí problém,
bratranec hraje fotbal od fotbalového clubu dostával po celý rok 2015 odměny. Byla jsem přímo na FÚ kam tento příjem zařadit protože fotbal není samostatná činnost ale koletivní na to nemusí být živnost. Tenhle příjem se zařadí do příjmu dle §10 můžete jsi upltanit slevu na poplatníka a na studenta a výdaje s fotbalem spojené.
.........
ZDP § 10 Ostatní příjmy
(1) Ostatními příjmy, při kterých dochází ke zvýšení majetku, pokud nejde o příjmy podle § 6 až 9, jsou zejména ...
Takže nejdřím musíte projít paragrafy 6 až 9 ZDP a tam zkoumat, zda to nejsou příjmy podle těchto §§
Pokud si řeknete, že je to kolektivní a že musí poslouchat trenéra - tak je to příjem ze závislé činnosti podle § 6 ZDP jak vyšitý.
Pokud si naopak řeknete, že to není závislá činnost, tak pak by to byl příjem z výkonu nezávislého povolání § 7 odst. 2) písmeno c)
Vím, že jde o kolektivní sport, ale např. herci také hrají "kolektivně" a neřekla bych, že jejich příjem půjde pod § 10 ZDP
Přesně toto jsou momenty, kdy by měl poplatník navštívit dobrého daňového poradce. A vzít se sebou všechny uzavřené smlouvy a další relevantní doklady.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 3. 2016 12:43
Prosím o radu. Při studiu hraji fotbal, za což dostávám odměny
( nemám živnostenský list ).
Jsem považován za OSVČ a musím podat kromě daňového přiznání i přehledy na sociální a zdravotní ?