Re: FO - daňová evidence a přiznání, záv
>Dobrý den,
>prosím o rady, nějak se ztrácím v daňové evidenci
>OSVČ. Dělám přiznání známému. Loňský rok uplatnil výdaje
>paušálem. Letos jsem mu propočítala o dost výhodněji
>skutečné výdaje, vraceli by mu bonusy za děti. Jenže
>jsem netušila, kolik věcí kolem budu muset řešit a moc se
>v tom neorientuji.
>
>1) Pokud měl neuhrazené faktury z roku 2014, které
>byly zaplaceny až v lednu 2015, musím podat dodatečné
>přiznání, aby dodanil faktury? Takhle jsem to pochopila
>dle výkladu na internetu, ale kamarádka účetní mi
>říkala, že to není třeba.
Buď ZDP 23/8/b/ .. 3. .. Stejným způsobem dále postupují poplatníci uvedení v § 2 při změně způsobu uplatňování výdajů podle § 24 na způsob podle § 7 odst. 7 .... v tomto případě se má za to, že poplatník není v prodlení, jestliže podá dodatečné daňové přiznání a zaplatí daň nejpozději do dne, kdy je povinen podat daňové přiznání k dani za zdaňovací období, ve kterém ke změně uplatňování výdajů došlo.
* nebo povídání kamarádky a následky dle NOZ § 5 a § 2950
>
>2) Na co dalšího je potřeba dát si pozor při přechodu?
>Musím nějak FÚ dát písemně, že bude vést daňovou
>evidenci? Nebo stačí zaškrtnutí v příloze, že vede DE?
Příloha č.1 DPFO, zaškrtnou správná pole
Nic dalšího se na FÚ, podle toho co vím, nedává
>3) Závěrkové operace - co všechno si připravujete?
>Inventarizaci pokladny, BÚ, pohledávek a závazků a ještě
>něco jiného? Je dobré mít nějakou složku "Závěrka"?
>Případně co v ní vše máte.
Všechno, co mi program umožňuje vytisknout. Podobá se to tomu, co tisknu pro účetnictví. Peněžní deník, Příjmy a výdaje, Nepeněžní deník, Zaevidování výdajů a příjmů podle předkontací,...
>
>Dosud jsem účtovala pouze s.r.o., tak se v DE nějak
>ztrácím.
>
>Předem moc děkuji.
>
>
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 3. 2016 13:50
Dobrý den,
prosím o rady, nějak se ztrácím v daňové evidenci OSVČ. Dělám přiznání známému. Loňský rok uplatnil výdaje paušálem. Letos jsem mu propočítala o dost výhodněji skutečné výdaje, vraceli by mu bonusy za děti. Jenže jsem netušila, kolik věcí kolem budu muset řešit a moc se v tom neorientuji.
1) Pokud měl neuhrazené faktury z roku 2014, které byly zaplaceny až v lednu 2015, musím podat dodatečné přiznání, aby dodanil faktury? Takhle jsem to pochopila dle výkladu na internetu, ale kamarádka účetní mi říkala, že to není třeba.
2) Na co dalšího je potřeba dát si pozor při přechodu? Musím nějak FÚ dát písemně, že bude vést daňovou evidenci? Nebo stačí zaškrtnutí v příloze, že vede DE?
3) Závěrkové operace - co všechno si připravujete? Inventarizaci pokladny, BÚ, pohledávek a závazků a ještě něco jiného? Je dobré mít nějakou složku "Závěrka"? Případně co v ní vše máte.
Dosud jsem účtovala pouze s.r.o., tak se v DE nějak ztrácím.
Předem moc děkuji.