Členské příspěvky - prosím o radu

• (neregistrovaný)

25. 3. 2016 10:00

Dobrý den, prosím o pomoc s účetnictvím spolku. V r. 2014 jsme založili spolek a jeden člen vložil na účet 1000kč, aby bylo něco na účtě. Považujeme to za členský příspěvek, ale teď jsme si uvědomili, že ve stanovách nemáme členské příspěvky vůbec řešeny. Spolek zatím nevyvíjel činnost, takže jsme za r.2014 ani nepodávali daň.přiznání. V r.2015 těch členských příspěvků bylo více a proběhly tři malé akce spolku, naproti tomu jsou náklady, HV vychází v mínusu. Prosím, poradili byste mi, jak teď řešit ty členské příspěvky, když nejsou ve stanovách? Zřejmě tím pádem nejde o osvobozený příjem že? Mělo být tím pádem podáno za r.2014 daň.přiznání? Jde to nějak ošetřit, aby byly příspěvky osvobozeny?
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 3. 2016 11:43

Ven (neregistrovaný)

Re: členské příspěvky - prosím o radu
      Je možné považovat počáteční vklady jako půjčku členů a od r.2016 upravit stanovy?

• 25. 3. 2016 16:05

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Re: členské příspěvky u spolku
      1) vždy záleží na právní kvalifikaci transakce a teprve potom lze správně zaúčtovat a zdanit

2) příjem v roce 2014 nemůže být členský příspěvek, protože ho nemáte ve stanovách, ale může jít o dar nebo půjčku.

3) v roce 2015 bylo více příjmů, které ale nemohly být členským příspěvkem.

4) Pokud tyto příjmy byly darem, mohou být osvobozeny podle § 19b/2/b/1 ZDP

5) pokud je hlavní činnost ve ztrátě, tak není předmětem daně podle § 18a/1/a ZDP

6) spolek jako veřejně prospěšným poplatník není povinen podat DP pokud má pouze příjmy, které nejsou předmětem daně a příjmy osvobozené (§ 38mb/a/1 ZDP)

7) doporučuji upravit stanovy o členské příspěvky

Hezké Velikonoce!

• 25. 3. 2016 17:02

Ven (neregistrovaný)

Pane Pavle, nedá mi to...musím říct, že jsem dneska pročetla spoustu dotazů ohledně spolků a členských příspěvků zde na fóru a je opravdu obdivuhodné, jak ochotně všem radíte a navíc ještě píšete odkazy na §. Moc vám děkuji a pokud poskytujete poradenství i za úplatu, prosím, napište email. Kdybych ještě někdy něco potřebovala, ráda si za poradenství zaplatím.
      Krásné velikonoční svátky.

• 25. 3. 2016 17:17

Ven (neregistrovaný)

Pane Pavle, ještě prosím o ujasnění...před vznikem spolku budoucí člen zaplatil kolek a nějaké poštovné týkající se založení. Účtuje se o tom? Jde mi o zahajovací rozvahu. Ten počáteční vklad tedy zaúčtuji jako půjčku 221/368 a tím pádem se nejedná o příjem, který by ovlivnil zisk. Uvádí se někde v příloze k daň.přiznání?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).