Dodat. daňové přiznání za 2014 - přechod

• 26. 3. 2016 12:23

Dobrý den,
    vím, že se tu toto téma řešilo několikrát, ale popravdě z toho nejsem moc moudrá a budu moc vděčná, pokud mi někdo ochotný poradí.

Zpracovávám známemu přiznání a o dost lépe mu vyjdou skutečné výdaje, jelikož by mu vrátili zvýhodnění na 2 děti.

Za rok 2014 uplatňoval výdajový paušál. Neměl uhrazené dvě vydané faktury, které byly uhrazeny v průběhu ledna a února. Nicméně paní, která zpracovávala DP za 2014 mu jednu do příjmů zahrnula a zdanila. Druhá neuhrazená za 26 901 Kč v přiznání nebyla.

Jelikož měl tedy neuhrazenou fakturu z roku 2014, tak by podle všeho měl podat dodatečné přiznání za rok 2014 a dodanit tu druhou fakturu. Ačkoli se daň nezmění (bude stále 0) ale změní se daňový základ. Je to tak?

Jen nevím jak přílohu č. 1 vyplnit.

101, 102, 104 - příjmy, výdaje a rozdíl budou stejné jako na řádném přiznání??

105 - nezdaněná faktura tedy 26 901 Kč?
    106 - výdaje k fatuře 80% - tedy 21 521 Kč??

Pak v části 2 B příjmy a výdaje celkem tedy i s nově dodaněnou fakturou??

V roce 2015 pak budou faktury jako nedaňový příjem, je to tak?

A musím opravit i přehled na OSSZ je to tak?

Pak poslední otázka, je nutné dodatečné přiznání podávat? Nebylo by jednodušší tu druhou fakturu zdanit v roce 2015 a nechat to tak být?

Moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 3. 2016 13:26

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Re: Dodat. daňové přiznání za 2014 - pře
      Doporučuji nechat zpracovat obě přiznání u daňového poradce

Zaplacení ceny daňového poradce bude pro klienta "cenou" za to, že nechal zpracovat své DP 2014 někomu, kdo nemá oprávnění DP zpracovávat. Resp. někomu, kdo to ani neumí. Snad se klient pro příště poučí.

+ Nechat zpracovat opravný Přehled pro ČSSZ

• 26. 3. 2016 13:28

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

PS. Nenapravujete něco, co jiný zkazil.
      Nechtějte za něco pokaženého nést odpovědnost.
      Jako externí účetní zodpovídáte celým svým majetkem.
      Buďte proto na pozoru

• 26. 3. 2016 14:26

mirka..p (neregistrovaný)

Ten dotaz mi připadá stejně zmatený, v r.2014 uplatňoval výdaje % a v tom samém roce něco dodanil?

• 26. 3. 2016 14:34

UC

Omlouvám se, asi jsem se špatně vyjádřila. V roce 2014 uplatňoval výdaje paušálem. Ale paní, která mu DP sestavovala zahrnula i jednu ze dvou faktur, které ještě nebyly uhrazené.

Za rok 2015 chce uplatnit skutečné výdaje. Takže bych mu podle všeho měla udělat dodatečné přiznání a dodanit tu druhou fakturu z roku 2014, která byla uhrazena až v roce 2015. Opravit tak i přehled na OSSZ.

Uhrazené faktury jsem nechala jako nedaňový příjem, jelikož jsou obě v přiznání za 2014 zdaněné.

Nebyla jsem si jistá, jak uvést tu jednu fakturu do přílohy č. 1 DP, ale nakonec jsem to nějak rozlouskla. Tak doufám, že snad správně.

Původně mi bylo řečeno, že nemusím dělat dodatečné DP, pokud přecházím z paušálu na skutečné, ale všude se píše, že musí, tak jsem to raději tak udělala.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).