Re: Založení s.r.o., účtování ZK
Já taky nemám moc nových :-)) taky mám většinou zaběhlé.
Ale vytvářela jsem si Zahajovací rozvahu, kde bych ke dni vzniku společnosti účtovala - pokud už byly peníze na účtu tak 211 - stav účtu a 411 - základní kapitál (asi bude i zapsaný), a kapitál, který není splacený bych účtovala na účet 353 - Pohledávka za upsaný kapitál. Zřizovací výdaje zapisuji v zahajovací rozvaze na účet 381 a teprve poté je zaúčtuji do nákladů. Účtuji proti závazku vůči společníkovi 364.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 3. 2016 11:40
Dobrý den,
nejsem si jistá účtováním ZK.
50% ZK bylo složeno na BÚ před zápisem s.r.o. do obchodního rejstříku. Firmu založili tři společníci. 50% nebylo ještě splaceno. Může mi někdo zkušený poradit?
Je ještě něco, co bych měla proúčtovat při založení společnosti? Mám ještě zřizovací výdaje, ale ty jsou do nákladů, jelikož je to pár tis.
Omlouvám se za dotaz, pro zkušené asi jednoduché, ale já jsem nikdy nebyla u vzniku nové spol. a vše už bylo vždy zaběhlé..
Moc díky.