Re: Odpisy (účetní/daňové) při prodeji m
Já myslím, že bychom ho museli mít v majetku k 1.1., pak by byl nárok na 1/2, ale právě jsem si nebyla jistá jak je to v případě, že jsme ho pořídili v průběhu téhož roku, co došlo k prodeji, tam si myslím bude mít pravdu, že nárok není.
>>>>Dobrý den,
>>>>prosím o radu, osobní automobil nakoupený 03/2015,
>>>>prodaný 10/2015, rovnoměrné odpisy. Účetní odpis si
>>>>uplatním 03-09/2015 a jak to bude s daňovým odpisem?
>>>>Díky
>>>
>>>Nijak, na daňové odpisy není v tomto případě nárok
>>>
>>Já jsem byla přesvědčena, že v roce prodeje je nárok
>>na 1/2 daňového odpisu.
>Já myslím, že bychom ho museli mít v majetku k 1.1.,
>pak by byl nárok na 1/2, ale právě jsem si nebyla jistá
>jak je to v případě, že jsme ho pořídili v průběhu
>téhož roku, co došlo k prodeji, tam si myslím bude mít
>pravdu, že nárok není.
Tak co nám k tomu říká zákon o daních z příjmů:
§ 26
(7) Odpis pouze ve výši jedné poloviny ročního odpisu vypočteného podle § 31 a 32 lze uplatnit
a) z hmotného majetku evidovaného u poplatníka na počátku příslušného zdaňovacího období, dojde-li v průběhu zdaňovacího období
1. k vyřazení majetku před koncem zdaňovacího období, pokud již v průběhu zdaňovacího období nebyl uplatněn odpis podle bodů 2 a 3, ..
Nebudou odpisy, bude vyšší zůstatková cena prodaného dlouhodobého nehmotného a hmotného majetku.
Já mám normálně účetní odpisy v nákladech, účtováno v průběhu roku na 551/082, při prodeji jsem účtovala v zůstatkové ceně 541/082 a pořizovací ceně 082/022. Daňové odpisy 0 a o rozdíl s účetními si upravuji základ daně. Může to být takto?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 3. 2016 13:18
Dobrý den,
prosím o radu, osobní automobil nakoupený 03/2015, prodaný 10/2015, rovnoměrné odpisy. Účetní odpis si uplatním 03-09/2015 a jak to bude s daňovým odpisem? Díky