Re: OT: daňový doklad záloha na služby
...
>Tato účetní společnost tvrdí, že se jedná o daňový
>doklad ve smyslu ZDPH a není třeba vystavovat doklad
>další, že si máme odpočítat DPH na základě totoho dokladu
>dle §72 a 73, že nás zbytek nemá zajímat. Tento názor
>samozřejmě nesdílíme, protože to že je na dokladu
>uveden daňový ještě neznamená, že je to daňový doklad.
>S panem arogantním účetním jsem vedla 20minutový
>rozhovor, kdy on si byl naprosto jist, že to dělají v
>pořádku a že DPH odvádějí rovnou ze záloh (nechtěla bych
>být jejich klient, protože mi bez skrupulí řekl, že daní
>vše a ani vlastně neví, co a jestli bylo vůbec
>uhrazeno), že je to jejich benevolence, že odvádějí státu DPH
>dříve. Ještě jsem se s tak "zatvrzelým" člověkem
>nesetkala.
>Dle našeho názoru nedošlo k zd. plnění, takže nemůžeme
>DPH odpočítavat.
>Má někdo takovou zkušenost? Nebo jsme my neznalí ZDPH?
V tomto případě by byl správně vystaven tento DD, jen kdyby ve smlouvě byly služby stanoveny paušálem a po skončení období se nevyúčtovávaly. Uvedený postup je pro dodavatele sice bez sankcí viz §104/1 ZDPH, ale leckdy odvádí dodavatel DPH státu dříve než by dle ZDPH musel.
DD je stále DD, i když je vystaven před DUZP, jen je u odběratele nutné hlídat, kdy je nárok na odpočet DPH: u odběratele je správné, že po dodavateli požaduje na uhr. zálohy na služby DD na přijatou platbu a na nájemné DD zvlášť. Protože odběratel má nárok na odpočet DPH až má DD a nastane den povinnosti přiznat daň, což je u zálohy na služby k datu úplaty u dodavatele, ne k DUZP nájmu uvedeném na DD - zejména pokud zálohy na služby jsou placeny v jiném zd. období než je DUZP u nájmu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 3. 2016 7:27
Dobrý den,
ze všeobecného hlediska by mě zajímal názor zde diskutujících znalců.
Zpracováváme účto firmě, která si pronajímá nebytové prostory. Ve smlouvě mají ujednán nájem plus platbu zálohy na energie. Nájem s DPH, pak samostatně ještě záloha na služby.
Vzhledem ke KH jsme byli nuceni vyžádat si daňové doklady k zálohovým fakturám o úhradě. Tady jsme ale narazili. Účetní společnost pronajímatele totiž rovnou vystavuje fakturu - daňový doklad s textací, že fakturují za pronájem nebytových prostor a pak v položce je rozpis zálohy na služby.
Tato účetní společnost tvrdí, že se jedná o daňový doklad ve smyslu ZDPH a není třeba vystavovat doklad další, že si máme odpočítat DPH na základě totoho dokladu dle §72 a 73, že nás zbytek nemá zajímat. Tento názor samozřejmě nesdílíme, protože to že je na dokladu uveden daňový ještě neznamená, že je to daňový doklad.
S panem arogantním účetním jsem vedla 20minutový rozhovor, kdy on si byl naprosto jist, že to dělají v pořádku a že DPH odvádějí rovnou ze záloh (nechtěla bych být jejich klient, protože mi bez skrupulí řekl, že daní vše a ani vlastně neví, co a jestli bylo vůbec uhrazeno), že je to jejich benevolence, že odvádějí státu DPH dříve. Ještě jsem se s tak "zatvrzelým" člověkem nesetkala.
Dle našeho názoru nedošlo k zd. plnění, takže nemůžeme DPH odpočítavat.
Má někdo takovou zkušenost? Nebo jsme my neznalí ZDPH?