Lze účinně zabránit porušení zákona?

• (neregistrovaný)

4. 9. 2005 20:27

V naší společnosti platí, že ten kdo první poruší zákon, má zpravidla na své straně výhodu - jednak prvního kroku a dále díky bezzubému soudnímu systému často i diskutabilní postih.
    Konkrétně v mém případě hrozí, že sousedé rodičů (kteří si těžkou hlavu ze zákonů nedělají - černá stavba atd.) se chystají na stavbu studny, kterou jednak budou opět chtít udělat bez povolení a proutkař jim vodu našel v místě, kde máme vážné obavy o narušení zdroje pro naši studnu. Nějaké následné řešení, byť by třeba dostali mastnou pokutu je nám k ničemu, pokud dojde k vážnému narušení vodního systému. Jako jediné účinné řešení mě napadá v okamžiku zahájení práce, ihned zavolat městskou policii ať prošetří, zda mají potřebné dokumenty. Nebo je to nesmyslné řešení a znáte jiné?
    Jedna pracovnice krajského úřadu rodičům radila poslat na úřad žádost o předběžné opatření, ale to se mi nezdá, mám za to, že předběžné opatření může vydat pouze soud a taky mi není jasné, co by tam tak mohli psát, když se ještě nic nestalo.
    Díky.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 9. 2005 11:20

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Lze účinně zabránit porušení zákona?
      Vybudování nové studny řeší v dnešní době zák. č. 62/1988 o geol pracích v platném znění, zákon o vodách č. 254/2001 v plat. znění a vyhláška MMR č. 137/1998 §5 + norma ČSN 75 5115 - umístění a paramerty studny. Jedna z prvních věcí která musí být je projekt HG vrtu a před vlatními pracemi musí být dílo registrováno u ČGÚ-Geofond a práce oznámeny na místním UMOb. Tam je můžete při zahájení prací nahlásit a ti jim v případě nedodržení podmínek můžou stavbu hned zarazit a taky jim můžou dát opravdu mastou pokutu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).