Re: svobodná matka a potvrzení na daň.sl
Pokud nežije s dítětem ve společné domácnosti, tak nemůže uplatnit daňové zvýhodnění na dítě. Od něj žádné potvrzení nepotřebujete, když spolu nežijete. Některá mzdová chce čestné prohlášení, že v domácnosti není nikdo, kdo by si dítě uplatňoval.
>>Dobrý den,
>>mám takový problém s bývalým přítelem, který je jako
>>otec uveden v RL. Nastoupila jsem do zaměstnání a
>>chci
>>uplatnit dítě na daň.slevu, ale bývalý partner, který
>>s námi nikdy nebydlel ani nebydlí, pouze je uveden v
>>rodném listě dítěte(dítě se jmenuje jako já) si chce
>>uplatnit slevu na dítě jako "otec". Myslím, že na to
>>nemá nárok, neboť nemá s námi trvalé bydliště a ani
>>není
>>vyživující osoba. Musím po něm chtít také to
>>"Potvrzení" nebo si mohu uplatit slevu na dítě já,
>>aniž by bylo
>>vystaveno potvrzení druhého z poplatníků? A to jak
>>mi
>>tvrdí, (jako podnikatel), že si dítě uplatní ON a já
>>si ho uplatnit nemůžu, protože mi žádné potvrzení
>>nepodepíše, je v rozporu se zákonem o dani z příjmu.
>>Děkuji
>>za vaše názory.
>Pokud nežije s dítětem ve společné domácnosti, tak
>nemůže uplatnit daňové zvýhodnění na dítě. Od něj žádné
>potvrzení nepotřebujete, když spolu nežijete. Některá
>mzdová chce čestné prohlášení, že v domácnosti není
>nikdo, kdo by si dítě uplatňoval.
Podávala jsem daňové přiznání (svobodná matka pečující sama o dítě, s otcem jsme nikdy nežili ve společné domácnosti a není k dohledání ) a paní z FÚ po mě chce alespoň Čestné prohlášení s popisem této situace.
Také bych sepsala čestné prohlášení. Já jsem teď měla jiný zajímavý případ: zaměstnanec (momentálně bývalý do 31.12.15, za měsíc znovu nastoupí) má 2 děti s různými matkami, s matkou dítěte č. 2 žil do konce r.2015 a uplatňoval zvýhodnění. Potom se vrátil k matce č.1 -ta se přišla zeptat, jestli si tedy nemůže uplatnit za r. 2015 na její dítě. Odpověděla jsem jí, že těžko měl spol. domácnost s oběma. Potom kolega prohlásil - co kdyby čistě teoreticky takový případ byl, v spol. domácnosti by byly 2 matky - mohl by potom obě děti uplatňovat? Vím že manželku může mít jen jednu, ale svobodné partnerky... (jen pro úplnost - před týdnem se tento pán vrátil zase k partnerce č. 2. To jsou radosti mzdové účetní...).
Ty dvě partnerky najednou, to bylo jen pro zasmání. Já ale při RZ budu řešit reálný problém, jestli mám na některý měsíc uplatňovat dítě č. 1, nebo celý rok č. 2. Už se rozběhlo soudní řízení o úpravě styku s dítětem č. 2, které ale nejspíš bude zastaveno. Na dítě č. 1 stále ještě platí soudní rozhodnutí na výživné. Tak nevím, jak z toho na konci roku. (matka č. 1 žije s rodiči, pro rok 2015 jsem jí poradila, ať uplatní její otec).
A představte si, že opravdu znám domácnost, v níž žije manžel se svojí manželkou a dvěma společnými dětmi a milenkou a dalšími dvěma společnými dětmi. manželka s milenkou si vypomáhají s dětmi, snad si i rozumějí, společně se starají o "pána tvorstva". Společně podnikají výlety, jezdí na dovolenou...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 3. 2016 10:53
Dobrý den,
mám takový problém s bývalým přítelem, který je jako otec uveden v RL. Nastoupila jsem do zaměstnání a chci uplatnit dítě na daň.slevu, ale bývalý partner, který s námi nikdy nebydlel ani nebydlí, pouze je uveden v rodném listě dítěte(dítě se jmenuje jako já) si chce uplatnit slevu na dítě jako "otec". Myslím, že na to nemá nárok, neboť nemá s námi trvalé bydliště a ani není vyživující osoba. Musím po něm chtít také to "Potvrzení" nebo si mohu uplatit slevu na dítě já, aniž by bylo vystaveno potvrzení druhého z poplatníků? A to jak mi tvrdí, (jako podnikatel), že si dítě uplatní ON a já si ho uplatnit nemůžu, protože mi žádné potvrzení nepodepíše, je v rozporu se zákonem o dani z příjmu. Děkuji za vaše názory.