Re: Vyženění dítěte
Když chce slevu rozvedená matka, tak jo. A když chce její nový manžel, tak bych neměla?
Já už začínám být ze všeho zblbnutá. § 38l odst. 3 DZ stanoví způsob prokázaní uplatnění daňového zvýhodnění, ale svěření dítěte do péče tam není. Já mám konkrétní případ - svobodná maminka si provdala za našeho zaměstnance a ten uplatňuje daňové zvýhodnění na nevlastní dcerku. Mám rodný list dítěte, potvrzení zaměstnavatele matky ale rozhodnutí o svěření dítěte do vlastní péče nemá. A teď se dočtu, že má být i od soudu rozhodnutí o svěření do péče. A začínám se motat v bludném kruhu.
§ 38 by byl nejraději, kdyby rodiče byli manželé a oba zaměstnaní. S ostatními variantami se jaksi nepočítá a pak se to dohání všelijakými rozsudky a čestnými prohlášeními. To vše v době, kdy každé dítě má svoje jedinečné číslo a vyrobit program, který zkontroluje, jestli nějaké děcko není zvýhodněné dvakrát, je práce na půl dne i pro podprůměrného programátora.
Já se domnívám, že rozhodnutí o svěření dítěte se týká pouze u rozvedených rodičů. Pakliže je matka svobodná a poté se vdá, tak se již rozhodnutí o svěření dítěte "novému-vyženěnému" tatínkovi nedává. Tudíž si myslím, že v tomto konkrétním případě máte doloženo od tatínka vše, co můžete.
>>>>>>>>>Četla jsem teď článek, kde je napsáno, že pokud někdo
>>>>>>>>>vyžení dítě a chce na něj uplatnit daňové zvýhodnění,
>>>>>>>>>tak musí doložit rozsudek o svěření dítěte do péče a
>>>>>>>>>na rozsudku musí být razítko s nabytím právní moci.
>>>>>>>>>Co
>>>>>>>>>vy na to? Uteklo mi něco nebo to je blábol? Děkuji a
>>>>>>>>>přeji všem pěkný den.
>>>>>>>>Nebyl myšlen rozsudek o svěření matce?
>>>>>>>
>>>>>>>To nevím, to z toho nevyznívá. Ale ikdyby, tak vy
>>>>>>>požadujete rozhodnutí o svěření dítěte do péče matky?
>>>>>>Když chce slevu rozvedená matka, tak jo. A když chce
>>>>>>její nový manžel, tak bych neměla?
>>>>>
>>>>Já se domnívám, že rozhodnutí o svěření dítěte se
>>>>týká pouze u rozvedených rodičů. Pakliže je matka
>>>>svobodná a poté se vdá, tak se již rozhodnutí o
>>>>svěření
>>>>dítěte "novému-vyženěnému" tatínkovi nedává. Tudíž
>>>>si
>>>>myslím, že v tomto konkrétním případě máte doloženo
>>>>od
>>>>tatínka vše, co můžete.
>>>
>>>No jó, ale jak může mzdovka (nebo kontrola z FÚ)
>>>vědět, že matka nebyla rozvedená, ale svobodná matka?
>>>Asi
>>>se v tom moc rýpu, ale mi to nedá.
>>A taky nemůžete vědět, jestli dítě nemá v péči
>>původní
>>tatínek .
>
>To se mi bude těžko spát....
Takže nevěřit zaměstnancům, nevěřit tomu, co uvedou v Prohlášení poplatníka daně a co dál? Za co všechno má být mzdová účetní zodpovědná? Má zaměstnance považovat za nesvéprávné osoby nebo rovnou za podvodníky?
Pokud má druhý poplatník zaměstnavatele, MUSÍ být potvrzení, a ne ledajaké, ale přesný formulář. Proč?? Když v ostatních případech je prokazování (nebo důvěra) ponecháno na lidové tvořivosti mzdovek a berušek.
Mělo by mu ale předcházet prokazování, kdo je vlastně ten druhý poplatník, který by si eventuálně mohl dítě uplatnit. Případně prokazování, že žádný druhý není.
Tak pokud se někdo vdává, většinou čerpá volno na svatbu, to už je pro účetní moment, kdy upozorní zaměstnankyni, že bude muset změnu např. příjmení nahlásit, aby zaměstnavatel mohl vyplnit změnu pro OSSZ a také požadovat případně potvrzení od zaměstnavatele manžela.
U mužů by bylo asi jen to volno na svatbu, tam se příjmení těžko změní.
Nejlépe je si nechat podepsat při nástupu, třeba při vyplnění dotazníku, že zaměstnanec je povinen nahlásit všechny změny. Stejné je to např. se změnou ZP, bydliště a pod.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 3. 2016 11:23
Četla jsem teď článek, kde je napsáno, že pokud někdo vyžení dítě a chce na něj uplatnit daňové zvýhodnění, tak musí doložit rozsudek o svěření dítěte do péče a na rozsudku musí být razítko s nabytím právní moci. Co vy na to? Uteklo mi něco nebo to je blábol? Děkuji a přeji všem pěkný den.