Re: rozhodné období mateřská dovolená -
Na PPM se nastupuje 6 až 8 týdnů před předpokládaným datem porodu. 180 dnů je cca půl roku. Jestliže jste nebyla těhotná při skončení PP, tak to nemůžete stihnout.
Dobrý den, s dovolením se přidám k vašemu příspěvku.
Také mě zajímá z čeho bude počítána mateřská.Jsem aktuálně OSVč od 8/2015 ,nyní jsem těhotná .Poradíte jestli je lepší se nechat zaměstnat ,nebo tím už nic nezachráním ? Klient mi dal možnost,že pro něj můžu být i zaměstnaná .
Pomohlo by mi tedy nechat se zaměstnat,když jsem těhotná zhruba 3 týdny teprve.
Předem díky
Jestli budete mít 270 pojištěných dnů v posledních dvou letech před nástupem na PPM, tak to smysl má. Pokud ne, nárok na PPM sice mít nebudete, ale můžete dostat neschopenku na 6 týdnů před porodem a 6 týdnů po porodu, pokud budete zaměstnaná.
Ano nemocenské si platím a před nástupem na OSVč jsem byla do 31.1.2015 zaměstnaná 3 roky od od 2.2. v ochranné lhůtě v neschopnosti.Od 1.8 osvč hlavní činnost.
Chápu správně,že se tedy mohu nechat zaměstnat klidně i od 1.5. a bude se mi mateřská počítat s posledního zaměstnání ?
Děkuji, jsem asi tatar, ale co je rozhodne období a z čeho se mi bude počítat mateřská, resp. kolik budu mít? Hrubý příjem budu mít 30000 Kč. Nastoupit mohu zpětně od 1.3 nebo až od 1.4 a výši a nárok na mateřskou to neovlivní? Pokud nastoupim na Hpp již jako těhotná? Moc dekuji
To ne, ale jestli např. ostatní zaměstnanci mají minimální mzdu a najednou zaměstnavatel zaměstná slečnu za 30.000,-, která hned onemocní a prostůně se až k PPM, tak koho by nenapadlo, že to je účelové.
Pokud je to ve firmě běžná mzda a vy budete pracovat až do 7. měsíce, nikdo to napadnout nemůže.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 3. 2016 14:29
Prosím, jaké je rozhodné období při nástupu na mateřskou dovolenou, když jsem skončila PP, šla na ÚP, kde jsem 2 měsíce a jsem těhotná. V předchozím zaměstnání jsem byla 3 roky, odchod výpovědí. Nepodařilo se mi zatím najít práci, zato otěhotnět ano....budu mít málo peněz vypočtených z podpory? Na ÚP jsem prvně.
Děkuji Kamila N.