Odčitatelné položky - odečet úroků v DAP

• (neregistrovaný)

31. 3. 2016 10:09

Mám překlenovací úvěr od června 2015 ze stavebního spoření, účel je modernizace bytu, ve kterém bydlím a mám v něm i trvalé bydliště. Potvrzení o úroku za rok 2015 od spořitelny dělá 7480 Kč.

Můžu si to dát v DAP na řádek 47 - odečet úroků?

Smlouvu o úvěru můžu přiložit k DAP, takže si tam úřednice přečte, že účel byla modernizace.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 3. 2016 10:53

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Re: Odčitatelné položky - odečet úroků v
      Dle mého názoru ano, částka nepřekročí limit (viz. Pokyny k vyplnění)

Je možné, že správce daně bude chtít doložit, že byt trvale užíváte. Většinou se pak dokládá např. fakturou za elektřinu, odvoz odpadu atd. Ale doporučila bych dokládat až na výzvu správce daně.

..
      Odst. 3 a 4 zákona (odečet úroků)
      Uveďte uplatňovanou výši úroků zaplacených ve zdaňovacím období 2015, resp. 2014, 2013 z poskytnutého úvěru ze stavebního spoření nebo z hypotečního úvěru uvedenou v potvrzení stavební spořitelny nebo banky nebo pobočky zahraniční banky anebo zahraniční banky. Úhrnná částka úroků, o které lze snížit základ daně podle těchto odst. ze všech úvěrů u poplatníků v téže společně hospodařící domácnosti (§ 21e odst. 4 zákona) (2013: v téže domácnosti), nesmí překročit 300 000 Kč. Při placení úroků jen po část roku nesmí uplatňovaná částka překročit jednu dvanáctinu této maximální částky za každý měsíc placení úroků.

• 31. 3. 2016 11:54

lu (neregistrovaný)

Já si právě nejsem jistý, jestli § 15 odst. 3 a 4 dopadají i na účel modernizace (rekonstrukce) bytu. Spíše mi z toho vyplývá, že jen na koupi bytu.

• 31. 3. 2016 12:50

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

3) / e) údržba a změna stavby bytového domu, rodinného domu, bytu v nájmu nebo v užívání nebo jednotky, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru,

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).