Re: dovolená po mateřské
Spočítáte dny od 1.1. do 23.3. a pokud je to min. 60 dní, má nárok na nezkrácenou celoroční výměru dovolené, pokud není, tak za každých 21 "odpracovaných " dní na 1/12. Souběžně přece nemůže být na dvou dovolených, o RD si požádá až po skončení čerpání řádné dovolené
Takže pokud jsem vás dobře pochopila, tak jí mám proplatit dovolenou za 20 dní, která by jí jinak příslušela za rok 2016? Já myslela, že jí právě vznikne nárok je za dobu mateřské dovolené.
O rodičovskou dovolenou požádá písemně jen mzdovou účetní nebo právě na sociálce? Děkuji.
Četla jste vůbec , co jsem vám napsala ? Kolik vám vyšlo dní za MD, že chcete dávat celou dovolenou ?
Ano, máte to správně.
O RD si žádá zaměstnavatele, takže záleží na ní do kdy si požádá. Pokud si nepožádá, má se za to, že požádala tzv. konkludentně, tj. až do 3 let věku dítěte a pokud by chtěla nastoupit dříve, zaměstnavatel s tím není povinen souhlasit.
Spočítala jste ty pracovní dny včetně svátků od 1.1. do 23.3.? Mně vyšlo 59 dnů, takže jí celoroční nárok za rok 2016 unikl o 1 pracovní den a vznikl jí nárok na dvanáctinu za každých 21 odpracovaných směn, čili na 2/12 z 20, tj. 3,5 dne. O čerpání této dovolené požádala. Rodičovská dovolená je název volna u zaměstnavatele. O ni měla požádat zaměstnavatele a určit si dobu, jak dlouho na ní chce být, nejdéle je to možné do 3 let dítěte. Rodičovská dovolená nesouvisí s rodičovských příspěvkem, což je název státní dávky. O rodičovský příspěvek si požádá na ÚP na oddělení dávek státní sociální podpory a bude ho pobírat hned po MD (bez ohledu na to, že v zaměstnání po MD čerpá řádnou dovolenou a bez ohledu na to, jak dlouho bude na rodičovské dovolené).
Dobrý den, možná budu mít hloupý dotaz, ale když si to pročítám, tak budu mít 59 dní mateřské a potom čerpá 3,5 dne dovolené - to přesáhne 60 dní - tam už se dovolená znovu tedy nepřepočítá? Když se do výpočtu odpracovaných dní počítá i doba čerpání dovolené.
>>>>>
>>>>>>to, že v zaměstnání po MD čerpá řádnou dovolenou a
>>>>>>bez
>>>>>>ohledu na to, jak dlouho bude na rodičovské
>>>>>>dovolené).
>>>>>
>>>>>Moc Vám děkuji. Ano máte pravdu, zapomněla jsem k
>>>>>tomu
>>>>>připočítat svátek. Pěkný den
>>>>
>>>>Ještě nezapomeňte na ZP, kde je potřeba při nástupu
>>>>čerpání dovolené to oznámit kódem "U" a až zase
>>>>nastoupí
>>>>na RD tak kódem "M"
>>>
>>>Dobrý den, možná budu mít hloupý dotaz, ale když si
>>>to
>>>pročítám, tak budu mít 59 dní mateřské a potom čerpá
>>>3,5 dne dovolené - to přesáhne 60 dní - tam už se
>>>dovolená znovu tedy nepřepočítá? Když se do výpočtu
>>>odpracovaných dní počítá i doba čerpání dovolené.
>>Jenže tu čerpá až PO vzniku nároku, takže ta se už do
>>doby počítané PRO vznik nároku nepočítá.
>
>Jenomže na to není jednotný názor, takže je to plně v
>rukou zaměstnavatele.
Já vím, to se ale týká toho, že zaměstnavatel by mohl umožnit čerpat celý nárok dovolené dle § 217 odst. 2, protože předpokládá, že podmínky na nárok do konce roku splní. Ovšem to by dělal jen zaměstnavatel asi u svých dobrých známých, protože kdo by , když nemusí, poskytoval něco, co mu zvýší náklady.
Okamžikem pro hodnocení nároku je skončení MD a v tom okamžiku nárok není, kdyby započítal i ty 3,5 dne, tak by to znamenalo, že potom bezdůvodně znovu hodnotí nárok na dovolenou. Musel by to udělat jedině tak, že by nárok vůbec nehodnotil, poskytl celou dovolenou dle § 217 a tím se dostal k tomu, že MD + čerpání celoročního nároku = víc jak 60 dní odpracovaných.
V dotazu se píše, že zam-kyně požádala o čerpání dovolené (ne o proplacení dovolené) takže podle mého MD nenavazuje na RD a je potřeba toto oznámit ZP. Pobírání rodič.příspěvku, jak je výše uvedeno nesouvisí s rodič.dovolenou ( rodič.příspěvek je sociální dávka a rodič.dovolená je omluvenkou za nepřítomnost v práci pro zaměstnavatele - řeší zákoník práce, ). Pokud by požádala o proplacení dovolené, pak by se nic nenahlašovalo. I když myslím, že k proplacení dovolené může dojít pouze při skončení pracovního poměru.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 3. 2016 10:14
Prosím o radu. Zaměstnankyně nastoupila v září roku 2015 na mateřskou dovolenou. V roce 2015 si vybrala všechnu dovolenou tj. 20 dní. Dne 23.3.2016 jí končí mateřská dovolená a nastupuje na rodičovskou dovolenou. Zaměstnankyně si požádala o čerpání dovolené, která jí náleží za mateřskou dovolenou. Bude tato dovolená počítána ze 3 odpracovaných měsíců a tedy nárok bude ve výši 5 dnů? Na rodičovskou dovolenou bude nastupovat až po skončení dovolené nebo to může být souběžně? Je nutné něco někam na úřady z pohledu zaměstnance nahlásit? Děkuji moc za každou radu. Pěkný den