Re: nevyplacená mzda
Je rozdíl mezi výplatním termínem a splatností. Máte v pracovní smlouvě ujednaný nějaký den splatnosti? Pokud ne a hovoří se tam pouze o výplatním termínu, tak splatnost mzdy je poslední den v měsíci (např. mzda za únor je splatná do 31. března). A teprve po marném uplynutí 15ti dnů po splatnosti můžete okamžitě zrušit pracovní poměr. Tzn. pokud mzdu za únor nedostanete doplacenou ani 15. března, můžete nejdříve 16. března okamžitě zrušit poměr. Pak je nárok ne na odstupné, ale na náhradu mzdy, a to ve výši, která se rovná délce výpovědní doby (dvouměsíční, pokud není sjednaná delší).
Karo myslím že tam máte překlep, mzda za únor - když není zaplacená do 15. dubna...
Paní VH, a je to důležité, kdy je výplatní termín, když je důležitá splatnost? Podle mě pokud tam má skutečně uvedeno "mzda je splatná 20. den v měsíci", tak tím zaměstnavatel sice myslel výplatní den, nicméně napsal "splatnost" (protože nerozlišuje rozdíly). A tím pádem by se mělo odpočítat 15 dnů po 20. březnu, je to tak?
Výplatní den by měl být také určen nebo sjednán v rámci toho období splatnosti. Já bych to viděla tak, že splatnost je 20. a v ten den že máte i výplatní den (i když o něm nikde nic nemáte). Uvidíme, co na to řekne VH. Pokud by to ale opravdu bylo možno brát tak, že mzda je splatná 20.3., tak musíte počkat do 4. dubna. Pokud do půlnoci 4. dubna neobdržíte peníze, tak 5. dubna můžete předat okamžité zrušení dle § 56 odst. 1 písm. b zákoníku práce. (písemně). Okamžitě skončí Váš pracovní poměr a budete mít nárok na náhradu mzdy (zřejmě dvouměsíční), která by Vám měla být zúčtována ve mzdě za duben. Skutečně chcete po tak krátké době dlužení mzdy skončit pracovní poměr?
>
>>>>>Ve smlouvě mám splatnost 20. den následujícího měsíce
>>>>>a výpovědní doba 2 měsíce. Mám to tedy brát 15 dnů od
>>>>>toho 20. a i když bude ukončení poměru okamžitě ještě
>>>>>odstupné za dva měsíce?
>>>>A výplatní termín máte kdy?
>
>Paní VH, a je to důležité, kdy je výplatní termín,
>když je důležitá splatnost? Podle mě pokud tam má
>skutečně uvedeno "mzda je splatná 20. den v měsíci", tak tím
>zaměstnavatel sice myslel výplatní den, nicméně napsal
>"splatnost" (protože nerozlišuje rozdíly). A tím pádem
>by se mělo odpočítat 15 dnů po 20. březnu, je to tak?
Výplatní termín je důležitý pro očekávání zaměstnance, kdy bude moci disponovat mzdou a kdy bude moci případně uhradit své závazky, má-li nějaké. Pro posouzení, zda je zaměstnavatel v prodlení, je důležitá splatnost (a také pro připočítávání náhradní lhůty 15 dnů). Snažila jsem se dopídit, jaké formulace zaměstnavatel použil, aby se nechalo tazatelce odpovědět. Jak jsem psala výše, splatnost je období, nikoliv konkrétní den, tudíž má-li se jednat o splatnost, věta "mzda je splatná 20. den v měsíci", je formulačně nepřesná. Je-li ve smlouvě uveden i výplatní termín 20. dne v měsíci, pak bych tomu rozuměla tak, že splatnost je DO 20. dne následujícího měsíce a výplatní termín je 20. dne v měsíci. Pokud je tam jen jedna věta, a sice "mzda je splatná 20. dne v měsíci" (a jinak nic), měla bych za to, že se jedná o výplatní termín a splatnost se řídí zákoníkem práce. Nedávno jsem zachytila rozhodnutí NS, kterým se dohodnutá splatnost mzdy řešila a NS jednoznačně vyslovil názor, že má-li být splatnost dohodnuta odlišně, musí se jednat o precizní formulaci, která nedává možnost více výkladů. Není-li tento požadavek naplněn (což si myslím, že spíše není), platí ZP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 3. 2016 10:35
Dobrý den, již máme 20 dnů po výplatním termínu a stále jsem nedostala mzdu. Četla jsem že mám nárok okamžitě zrušit pracovní poměr, ale nerozumím zda mám nárok i na nějaké odstupné.