Příspěvek zaměstnavatele na ŽP a mzdy

• (neregistrovaný)

31. 3. 2016 10:37

Dobrý den, setkávám se poprvé s tím, že zaměstnavatel přispívá zaměstnanci jednorázově 30 tisíc Kč/ročně na životní pojištění, už třetím rokem. Ve firmě jsou jen 2 zaměstnanci, dělám jim mzdy externě. Nějak mi to asi zapomněli říct. Napsali mi to až teď, že paní, které se přispívá, půjde v 2016 na MD a pak už znovu nenastoupí, tak jak se mají zachovat - zda příspěvek na r. 2016 platit a co to dále znamená pro firmu a co pro paní. Já vůbec nevím - poradí mi někdo hodný? Je to velký problém, když tyto příspěvky nešly přes mzdy? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 3. 2016 10:52

Kara (neregistrovaný)

Re: Příspěvek zaměstnavatele na ŽP a mzd
      Aby zaměstnanec nemusel nic přidaňovat, může firma přispět celkem 30 tis za rok (na penzijko nebo životko nebo obojí, ale celkem 30 tis, ať už rozloženo po měsících nebo jednorázově). Až přijde kontrola ze sociálky nebo z FÚ na daň, bude se ptát, zda se zaměstnancům přispívá a kolik. Po důkazu, že příspěvek nečinil 30 tis v roce bude vše ok. Jsou to 2 zaměstnanci, tak na jejich mzdový list toto připište ručně. Bude na firmě, zda té paní, která bude na MD, chtějí nadále přispívat nebo ne. Můžou, bude přece stále zaměstnancem. Anebo třeba firma rozhodne, že kdo nepracuje, příspěvek nedostane. Je to na nich.
      Mám dojem, že od příštího roku má zákon zvednout možnost tohoto příspěvku až na 50 tis. ročně.

• 31. 3. 2016 11:30

IvKa.Ka (neregistrovaný)

Moc děkuji za Vaši odpověď. Paní platili v r. 2014 Kč 30.000,-- na ŽP, v r. 2015 dalších Kč 30.000,-- a právě stojí před platbou na r. 2016 a rozhodují se, zda jí zaplatit i r. 2016. Takže za r. 2014 a 2015 připíšu na mzdový list, jak píšete. Pokud paní skončí a ŽP by vypověděla, tak tyto příspěvky by musela dodanit v přiznání za rok, ve kterém by smlouvu vypověděla. Je to, prosím, tak? Děkuji za Váš čas.

• 31. 3. 2016 12:06

Kara (neregistrovaný)

Ano, ty příspěvky zaměstnavatele na ŽP se musí uvádět na potvrzení o zdanitelných příjmech. Ještě něco - jestli jí přispívají, tak by si firma měla ověřit, jestli ta smlouva o ŽP splňuje ty nové podmínky (tzn. nemožnost dřívějšího výběru).

• 31. 3. 2016 13:02

IvKa.Ka (neregistrovaný)

Děkuji. A pokud by smlouva nové podmínky nesplňovala, tak co? Daň, SP a ZP z příspěvku ve mzdě? A zrovna se mi dostal na stůl ještě jeden podobný problém - zaměstnavatel (banka) přispívá od r. 2014 také svému zaměstnanci na ŽP, a to Kč 7.200,-- ročně, smlouva do 60 let. Teď v roce 2016 bude v bance končit a smlouvu chce vypovědět. Tzn. že příspěvky zaměstnavatele za 2014, 2015 a 3 měsíce 2016 dodaní v DP za r. 2016? Moc moc děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).