Re: exekuce - mzda
Já jsem při odevzdávání přílohy k žádosti o dávku zaškrtla pole, že evidujeme exekuci. Následně mne kontaktoval pracovník ze SSZ a obratem mi zaslal formulář k vyplnění. Hned mě i sdělil, že některé věty jsou dost těžko pochopitelné a pokud nebudu vědět co kam napsat, tak ať klidně volám. Skutečně jsem nevěděla a opravdu mi pomohl.
Tak to zafungovalo na Brno-město.
Vždyť píšete, že je od listopadu nemocný, tak přece nemá žádnou mzdu a nemáte co vypočítávat. Počítat srážku z nemocenských dávek bude sociálka. Nebo už dopředu zjišťujete, jak budete srážku počítat, až zase bude mít mzdu?
Až bude mít celý měsíc mzdu (a nebudete muset nezabavitelnou částku dělit mezi firmu a sociálku), tak budete postupovat takto:
Od jeho čisté mzdy odečtete 7723 Kč. Pokud zbude víc než 9268 Kč, tak ty Kč, které budou nad 9268, zabavíte. Potom vydělíte 9268 třemi (tj. 1/3 = 3089 Kč). Jestli jde o nepřednostní pohledávku, tak vezmete tu 1/3, tj. 3089 plus to, co jste zabavila nad 9268, a to celé bude jeho srážka. Jestli jde o přednostní pohledávku, tak vezmete místo 1/3 třetiny 2, tj. 2 x 3089 plus tu částku zabavenou nad.
Když od jeho čisté mzdy odečtete 7723 a nezůstane víc než 9268 Kč, tak zjistíte, které nižší číslo je nejblíže tomu zbytku dělitelné beze zbytku třemi. Vydělíte třemi a zabavíte buď 1/13 nebo 2/3.
Je jedno, kolik manželka vydělává. Jednou je to manželka a má k ní vyživovací povinnost, takže mu přiznáte kromě nezabavitelné částky na povinného (tj. na dlužníka) i nezabavitelnou částku na vyživovanou osobu (tj. na manželku).
Paní Karo jste zlatá, že jste si se mnou dala takovou práci, ještě prosím.
1) pokud by nastoupil do práce během měsíce, jak budu postupovat?
a) čistá mzda 7400,- nestrhnu nic a dám vědět co sociálce ? Na jakém formuláři.
b) čistá mzda 7800,- dle vašeho návodu a co dám vědět sociálce ? Na jakém formuláři .
2) má ještě částečný inval. důchod z toho mu sociálka také bude srážet ?
Děkuji moc za ochotu.
takto:
>>Od jeho čisté mzdy odečtete 7723 Kč. Pokud zbude víc
>>než 9268 Kč, tak ty Kč, které budou nad 9268,
>>zabavíte.
>>Potom vydělíte 9268 třemi (tj. 1/3 = 3089 Kč). Jestli
>>jde o nepřednostní pohledávku, tak vezmete tu 1/3,
>>tj.
>>3089 plus to, co jste zabavila nad 9268, a to celé
>>bude jeho srážka. Jestli jde o přednostní pohledávku,
>>tak
>>vezmete místo 1/3 třetiny 2, tj. 2 x 3089 plus tu
>>částku zabavenou nad.
>>Když od jeho čisté mzdy odečtete 7723 a nezůstane víc
>>než 9268 Kč, tak zjistíte, které nižší číslo je
>>nejblíže tomu zbytku dělitelné beze zbytku třemi.
>>Vydělíte
>>třemi a zabavíte buď 1/13 nebo 2/3.
>>Je jedno, kolik manželka vydělává. Jednou je to
>>manželka a má k ní vyživovací povinnost, takže mu
>>přiznáte
>>kromě nezabavitelné částky na povinného (tj. na
>>dlužníka) i nezabavitelnou částku na vyživovanou osobu
>>(tj.
>>na manželku).
>
>Paní Karo jste zlatá, že jste si se mnou dala takovou
>práci, ještě prosím.
>
>1) pokud by nastoupil do práce během měsíce, jak budu
>postupovat?
>
>a) čistá mzda 7400,- nestrhnu nic a dám vědět co
>sociálce ? Na jakém formuláři.
>b) čistá mzda 7800,- dle vašeho návodu a co dám vědět
>sociálce ? Na jakém formuláři .
>
>2) má ještě částečný inval. důchod z toho mu sociálka
>také bude srážet ?
>
>Děkuji moc za ochotu.
Pokud nastoupí během měsíce, tak do doby, než budete za ten měsíc počítat mzdu, by zase Vám by měla dát vědět sociálka, jak vysokou nezabavitelnou částku uplatnila při výpočtu srážky z nemocenské v tom měsíci. Zvedla bych telefon a zavolala tam. Pokud by počítali srážku později než Vy, tak byste uplatnila celou nezab. částku Vy. Tzn. že byste sociálce napsala, že při výpočtu srážky ze mzdy za ten a ten měsíc bylo uplatněno: při čisté mzdě nezabavitelná částka 7400 a že 323 mají uplatnit oni. Při čisté mzdě 7800 nezabavitelná částka v plné výši, tzn. 7723 a oni už by věděli, že nemají uplatnit nic. Formulář není, píšete to volnou formou.
Žádné papání, v květnu žením syna a musím se vejít do šatů, co jsem si včera koupila, ale je to boj :-)
Exekutor to určitě pošle i na důchody, v tom případě by mělo být určeno (soudem nebo exekutorem), jakou část z nezabavitelné částky bude kdo uplatňovat. Protože s důchodovým oddělením Vy komunikovat nebudete a nebudete oznamovat uplatnění nezabav. částky, jako jste povinna informovat sociálku při výplatě nemocenské.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 3. 2016 12:05
Dobrý den,
prosím máme zaměstnance, je nemocný od 11/2015. Dnes na něj přišel exekuční příkaz. Dáváme nějak vědět sociálce ?